• Načítám...
>

Středočeský kraj kooperuje se Svazem měst a obcí ČR

V Praze se konalo setkání Svazu měst a obcí České republiky. Záštitu nad akcí drželo Hlavní město Praha a Středočeský kraj. Vedení kraje na setkání prezentovalo nově rozběhnuté projekty jako participativní rozpočet nebo nový platební portál.

Reklama

Magistrát hlavního města Prahy hostil další setkání Svazu měst a obcí České republiky. Záštitu nad akcí držel kromě Prahy také Středočeský kraj. Na setkání byl prezentován například participativní rozpočet, který Středočeši rozjeli jako první v rámci celé republiky.

"Rozdělili jsme téměř padesát milionů korun na sto dvacet čtyři projektů což si myslím, že je úctyhodné číslo. Seznamovala jsem starosty s tím, že během pár týdnů budou mít k dispozici portál participativního rozpočtu. Počítačový systém si mohou stáhnout zdarma a používat ho. Novinkou je, že se nám ho podařilo napojit na centrální evidenci obyvatelstva. Takže ten, kdo hlasuje je automaticky ověřen, zda je Středočech nebo ne," popsala Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Dalším projektem, do kterého se teď mohou obce, města, ale i různá sdružení a spolky Středočeského kraje hlásit, je platební portál. Prostřednictvím něho mohou lidé platit poplatky, pokuty a tak podobně. To vše za pomoci internetu z pohodlí domova.

"Ať už to jsou poplatky za psa, stravné za děti v jídelnách nebo například poplatky za kroužky. S tím vším jsem dnes starosty seznámila a doufám, že se do systému zapojí i ostatní obce a organizace, které toho mohou využít," upozornila Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Svaz měst a obcí České republiky spolupracuje se Středočeským krajem v mnoha aspektech. Konzultuje například legislativní změny a zásadní spolupráce probíhá i na úrovni problematiky evropských dotací.

"Podílíme se vzájemně na přípravě a úpravě legislativy, kterou dává na stůl vláda nebo jednotlivá ministerstva. Vzájemně se informujeme o dalším dění třeba v oblasti dotačních programů a tak dále," Pavel Drahovzal, místopředseda Svazu měst a obcí ČR.

Na setkání zazněly kromě aktualit z legislativy také například novinky z  oblasti digitalizace bankovnictví pro města a obce, ale hovořilo se také o financování rozvoje měst a obcí po roce 2020.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu