• Načítám...
>

Práce na stavbě lávky v Nymburku začaly

Přibližně za rok přejdou první lidé přes novou lávku v Nymburku. Ta nahradí původní, která byla před dvěma lety zbourána. Nová lávka bude široká 4 metry, určena bude pro pěší, cyklisty a v případě potřeby i pro vozidla IZS.

Reklama

V Nymburku byly zahájeny práce na stavbě nové lávky přes řeku Labe. S jejím budováním se tu začalo více než 2 roky po stržení původní lávky.

"Byli jsme nuceni přistoupit k tomuto řešení. Původní lávka již nevyhovovala statickým normám a tudíž musela být zbourána. Z tohoto důvodu jsme byli nuceni zahájit výstavbu lávky nové," řekl Bořek Černý, místostarosta města Nymburk. 

Nová podoba lávky vzešla z vítězného návrhu architektonické soutěže. 

"Hlavními nosnými prvky této lávky budou dva ocelové oblouky, které jsou vně vykloněné a do nich bude zavěšená železobetonová mostovka. Lávka by měla být konstruována tak, že pochozí šířka té mostovky by měla být 4 metry. A to je z důvodu toho, že v případě potřeby by byla využita IZS," řekl Bořek Černý. 

Náklady na stavbu nové lávky se vyšplhají na částku až 125 milionů korun bez DPH. Na financování se bude podílet Státní fond dopravní infrastruktury.

"Na 100 % uznatelných nákladů obdržíme dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury, to je asi 105 milionů a neuznatelné náklady půjdou k tíži města a to je maximálně do 10 milionů korun," řekl Bořek Černý. 

Stavební práce budou trvat maximálně 55 týdnů. Poté bude lávka zpřístupněna veřejnosti, která zatím při spojení mezi oběma stranami města hojně využívá přívoz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu