• Načítám...
>

V Tetíně se konala tradiční Svatoludmilská pouť

Příští rok to bude přesně 1100 let, kdy mučednickou smrtí zemřela svatá Ludmila. Jde o významnou postavu českých dějin, babičku svatého Václava, která položila základy křesťanství v Čechách a výrazně napomohla k rozvoji vlády Přemyslovců. Její odkaz si každoročně připomínají Svatoludmilskou poutí v Tetíně. Právě na zdejším hradišti svatá Ludmila nějakou dobu žila. V roce 921 zde násilnou smrtí zemřela. Její osobnost si věřící mohli připomenout během poutní mše svaté a všichni ostatní pak v rámci bohatého doprovodného programu, který akci provázel.

Reklama

Úmrtí významné osobnosti českých i křesťanských dějin svaté Ludmily si každý rok připomínají na Tetíně. Jde o symbolické místo, protože právě na zdejším hradišti byla v roce 921 zavražděna. Na její počest se i letos při Svatoludmilské pouti konala poutní mše svatá, po které následoval další, bohatý program. 

"Pro návštěvníky jsme nachystali přednášky, koncerty, a to jak v kostelích, tak i mimo ně. Snažíme se osobnost svaté Ludmily využít k propojení lidí dobré vůle tak, aby se byli schopni scházet," popsal Martin Hrdlička, starosta obce Tetín.

Jedním z důvodů konání této sváteční akce, bylo kromě setkání věřících a dobré zábavy, hlavně připomenutí odkazu Svaté Ludmily. Ten si lidé v Česku bohužel uvědomují velmi málo. Proto před pěti lety vznikl unikátní projekt Svatá Ludmila 1100 let, který si klade za cíl tuto mimořádnou osobnost veřejnosti připomenout.

"Byla babičkou, vychovala svatého Václava, byla milosrdnicí a vlastně i političkou. Vládla České zemi po smrti svého manžela Bořivoje," připomněl  Martin Hrdlička, starosta obce Tetín.

Takto významná akce by se nemohla obejít bez podpory Středočeského kraje.

"Středočeský kraj dlouhodobě Svatoludmilskou pouť podporuje. Stejně tak i spolek, který se věnuje připomínání odkazu svaté Ludmily. Jedná se nejen o podporu finanční, ale i formou záštity hejtmanky Středočeského kraje," uvedl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Svatoludmilská pouť jasně ukázala, že pokud jde o postavu Svaté Ludmily, tak i po 1099 letech od její smrti, jde o velkou ikonu našich dějin, která stále dokáže lidi spojovat, a to je v dnešní koronavirové době mimořádně důležité.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu