• Načítám...
>

V kraji byly vysazeny další stromy

Ministerstvo životního prostředí ČR spustilo v minulém roce dotační program na podporu komunitní výsadby listnatých stromů na veřejných prostranstvích. Středočeský kraj se k této výzvě přidal a od začátku roku v této činnosti podporuje jednotlivé obce. Příspěvek je určen k úhradě sazenic, potřebného materiálu i na následnou péči o dřeviny.

Reklama

Středočeský kraj se rozhodl ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí ČR podpořit obce ve výsadbě listnatých stromů poskytnutím dotace. Vzhledem k opatřením, spojeným s koronavirovou pandémií, musela být tato činnost odložena z jara na podzim. Cílem projektu je významně přispět ke změně klimatu, čistějšímu ovzduší, podpořit zadržování vody v krajině a snížit erozi půdy.

"Na našem území máme více než 1140 obcí, a tak jsme ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí vyčlenili část peněz a poskytujeme dotaci na výsadbu stromů," upozornila Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Tuto možnost využila například obec Boreč na Mladoboleslavsku, která má 257 obyvatel. Během dvou měsíců zde bude vysazeno 22 listnáčů.

"V každém případě k vesnici patří zeleň. Máme zde dětské hřiště, které si zasluhovalo, aby tam kromě trávy byla ještě nějaká další zeleň. Tak jsme se rozhodli a našli tuto možnost výsadby stromů," uvedl Ladislav Pakosta, starosta obce Boreč.

Na výsadbu 32 stromů se mohou těšit i obyvatelé obce Dolní Stakory. Právě tady v posledních letech zaznamenali výrazný úbytek vzrostlých dřevin.

"Jelikož nám staré stromky v obci hynou, tak jsme si řekli, že to zkusíme. Máme k výsadbě vybrána tři nebo čtyři místa. Třeba hezký parčík, kde budeme sázet okrasné sakury, javor a kaštan. Pak je zde pěkný sportovní areál. Tam budeme také sázet sakury," popsal Jaroslav Kopal, starosta obce Dolní Stakory.

Dotace Středočeského kraje je určena nejen na nákup sazenic a výsadbu, ale také na péči o stromy po dobu tří let.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu