• Načítám...
>

Hnutí STAN chce transparentnější kraj

Otevřenost a transparentnost kraje, vybudování kanalizace a opravy silnic. To je jen několik málo bodů z volebního programu hnutí STAN pro krajské volby ve Středočeském kraji. Kandidátkou tohoto politického uskupení na post hejtmanky je starostka Mnichovic Petra Pecková.

Reklama

Jedním z politických uskupení, které se bude ucházet o přízeň voličů v krajských volbách ve Středočeském kraji je hnutí Starostové a nezávislí. Ti se ve svém volebním programu zaměřili primárně na otevřenost a transparentnost krajského úřadu.

"Já bych především chtěla, aby Středočeský kraj vystupoval vůči občanům a obcím zcela jiným způsobem nežli tak, jak tomu bylo doposud. Aby nebyly ty papalášské manýry. Aby byl vstřícný. Aby komunikoval s občany a obcemi. Aby neutíkal před novináři a neutajoval informace. Chceme, aby informace byly veřejně přístupné. Abychom o ně nemuseli žádat podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím. A ty informace jsme nakonec nejenom nedostali, ale ještě jsme museli žádat ministerstvo vnitra o to, aby je Středočeskému kraji nařídil zveřejnit. Tak se to děje teď," vysvětlila Petra Pecková, kandidátka na hejtmanku Středočeského kraje.

V případě úspěchu by se Starostové a nezávislí chtěli, podle slov jejich kandidátky na hejtmanku Petry Peckové, také zaměřit například na pomoc obcím s budováním infrastruktury.

"Protože máme jedenadvacáté století a stále bohužel patnáct procent občanů našeho kraje nemá napojení na pitnou vodu. A zhruba čtvrtina ještě nemá kanalizaci, čímž patříme k téměř nejhorším krajům v celé republice. Obce sice ty projekty dělají, dostanou i dotaci ze Státního fondu životního prostředí ČR nebo Ministerstva zemědělství ČR, ale spoluúčast je většinou ve výši čtyřiceti procent ,a ty obce na to nemají. Takže my bychom jim s tím chtěli pomáhat," konstatovala Petra Pecková, kandidátka na hejtmanku Středočeského kraje.

Dalším bodem, na který se chtějí Starostové a nezávislí zaměřit, jsou opravy komunikací. Ty by podle jejich slov mohly jít takzvaně ruku v ruce se zmiňovanou výstavbou kanalizace.

"Poté, co obce umístí do silnice svoji infrastrukturu, tak by Středočeský kraj mohl po nich opravit ty povrchy. To je taková druhá stěžejní věc co nás zajímá. Tedy stav středočeských komunikací. Pořád ještě náš kraj poznáte podle první díry, do které vlítnete za hranicemi kraje," dodala Petra Pecková, kandidátka na hejtmanku Středočeského kraje.

Ve volebním programu nechybí ani podpora středních škol tak, aby studenti nemuseli za vzděláváním dojíždět do Prahy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu