• Načítám...
>

Blíží se krajské a senátní volby 2020

Volby do krajských zastupitelstev a části senátu jsou za dveřmi. Podle agentury Phoenix Research je v rámci volebního potenicálu v České republice jasným favoritem hnutí ANO. V jednotlivých krajích už ale tato předpověď neplatí. Průzkum mezi voliči se konal od poloviny srpna do poloviny září.

Reklama

Volby do krajských zastupitelstev jsou čím dál tím blíže. K volebním urnám se lidé vydají už na začátku října. Podle zářijového průzkumu agentury Phoenix Research je v rámci celostátního volebního potenciálu jasným lídrem hnutí ANO s 33, 6 procenty. Podle politologů v rámci krajských a senátních voleb sází hnutí také na osobu Andreje Babiše. 

"Byť s volbami nemá co dočinění, tak je samozřejmě dominantní tváří ANO. Tím, že je ANO aktuálně ve vládě, má všechny významné posty, tak je vidět. A zároveň je třeba také chápat, že má možnost uspokojovat své potenciální voliče. Vidíme to teď na tom takzvaném rouškovném a dalších momentech," popsal Lukáš Novotný, politolog.

Na druhém místě se umístila ODS s šestnácti procenty, v těsném závěsu za nimi jsou Piráti s 15,8 procenty. Na čtvrtém místě se s více než dvanácti procenty umístila SPD. Ta i do krajských voleb vstupuje s varováním před nelegální migrací a slibuje naplňovat svůj program. 

"Půjdeme po programu. Aby lidé měli více peněz, bezpečí a spravedlnosti. A aby slušný občan byl na prvním místě. Mimochodem k té poslední větě bych ještě dodal, že velkým tématem krajských voleb bude ukončení špatného soužití s nepřizpůsobivými občany," uvedl Tomio Okamura, předseda strany.

Volební potenciál 9,4 procenta, podle průzkumu, získala ČSSD. V rámci republiky se tak drží na pátém místě. Konkrétně ve Středočeském kraji pak drží stejnou příčku se 7,8 procenty.  Mezi priority této politické strany ve Středočeském kraji patří modernizace zdravotnických zařízení nebo otázka předraženého bydlení.  Prioritou je pro ni také řešení otázky počtu skladů a hustoty transitní dopravy.

"S tím neustále přibývajícím množstvím skladových ploch a prostor nám klesá množství úrodné půdy. Spolu s tím roste i intenzita kamionové dopravy. Jestli si dneska všichni stěžují na to, kolik máme kamionů, kolik nám jich projíždí Středočeským krajem, tak je to tím, že tady povolujeme sklady," konstatoval Robin Povšík, kandidát na hejtmana Středočeského kraje.

 Volby se konají ve třinácti krajích České republiky. Do zastupitelstva Středočeského kraje kandiduje celkem 16 politických stran, hnutí a koaličních celků. Volby jsou naplánovány na pátek druhého a sobotu třetího října. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu