• Načítám...
>

Senát jednal o problematice sucha

Významný seminář k řešení problematiky sucha v České republice, který byl určen pro starosty a vodohospodáře, se uskutečnil v Senátu. Stálá komise VODA-SUCHO zde mimo jiné představila realizaci prvního projektu lokalit pro akumulaci povrchových vod.

Reklama

Plánovaný seminář k řešení problematiky sucha, na který byla do Senátu pozvána stovka starostů, byl kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem zrušený. Jeho hlavní témata byla zmírnění dopadu sucha a realizace prvního projektu z takzvaného Generelu lokalit pro zadržování povrchových vod.

"Generel je programem ministerstva zemědělství. Obsahuje desítky vybraných lokalit, kde by se měly postupně vybudovat vodní nádrže pro zachycení vody v krajině, ale především také jako zdroje pitné vody. Vodní dílo Vlachovice na Zlínsku je pilotním projektem. Může být vzorem i pro ostatní," uvedl Jiří Burian, senátor PČR.

Při přípravě tohoto projektu hrály důležitou roli obce v dané lokalitě. Muselo totiž dojít k jejich vzájemné shodě.

"To je počátek toho, aby se stavba mohla dostat do programu, zafinancovat se a realizovat. Samozřejmě, že pokud je shoda obcí, tak musí být na druhé straně také shoda a podpora obou ministerstev. Jak ministerstva zemědělství, tak ministerstva životního prostředí," zdůraznil Jiří Burian, senátor PČR.

Spolupráci s oběma ministerstvy si předseda komise Jiří Burian chválí. A jak by on sám charakterizoval současnou situaci ohledně sucha?

"Dá se říci, že letošní rok byl z hlediska sucha mírnější. Během léta bylo v určitých lokalitách poměrně dost srážek. Čili to vnímám tak, že letošní rok byl příznivý pro zmírnění zemědělského sucha.  Je to vidět na zemědělských plodinách, vegetaci, a přírodě," dodal Jiří Burian, senátor PČR.

Naopak k žádnému posunu nedošlo v souvislosti s hydrologickým suchem. Stále máme nedostatek podzemních vod, které jsou využívány jako zdroj pitné vody.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu