• Načítám...
>

Hnutí STAN chce zlepšit kvalitu školství

Jedním z bodů volebního programu hnutí STAN je školství. To je ve Středočeském kraji podle Petry Peckové, jejich kandidátky na hejtmanku, potřeba zmodernizovat. Řešit je ale také třeba například nedostatečná kapacita míst ve školách.

Reklama

Zlepšit kvalitu středních škol. Tak zní jeden z bodů volebního programu hnutí STAN. Podle Petry Peckové, kandidátky na hejtmanku, jsou střední školy ve Středních Čechách na špatné úrovni.

"Jsou školy, které jsou velmi kvalitní a skvěle vybavené. Je jich ale bohužel málo a nedokáží zvednout ten průměr nahoru. Takže je to určitě práce a běh na dlouhou trať. Myslím, že se musí pracovat nejen s učiteli, ale i s řediteli, tedy lidskými zdroji ve školách. Musí se určitě obory a oborová struktura změnit tak, aby  vše odpovídalo jedenadvacátému století. Jsou prostě obory, o které už dnes není zájem," konstatovala Petra Pecková, kandidátka na hejtmanku Středočeského kraje.

Na vině je podle hnutí STAN špatný přístup současného vedení kraje.

"Je to tím, že se Středočeský kraj školství dlouhodobě nevěnoval. Některé školy nemají vůbec žádnou vizi, nespolupracují například se zaměstnavateli v regionu. Máme tady hodně vědeckých center. Máme zde Středočeské inovační centrum, obrovskou středočeskou knihovnu. Spolupráce s nimi, ale ze strany  středních škol příliš nefunguje. Myslím, že i velká řada zaměstnavatelů by měla chuť se zapojit do vzdělávání svých potenciálních zaměstnanců. V jiných krajích to tak funguje," upozornila Petra Pecková, kandidátka na hejtmanku Středočeského kraje.

Dále je také potřeba školství zmodernizovat. Obory, o které je malý zájem, zatraktivnit jak po studenty, tak i vyučující. Podle Petry Peckové je ale také potřeba řešit nedostatečnou kapacitu škol.

"To je problém suburbanizačního prstence kolem Prahy, kde máme obrovské  množství dětí. Oproti tomu máme zase oblasti, které v základních školách dětí příliš nemají. Starostové se naopak snaží tyto školy udržet. Udržet školu ve své obci je samozřejmě bohulibé," doplnila Petra Pecková, kandidátka na hejtmanku Středočeského kraje.

"Ta problematika se dá možná zastavit. A to tak, že pokud v obcích nebudou vybudovány dostatečné kapacity mateřských a základních škol, tak by developer neměl stavět.  Protože to, co potom způsobuje je nárůst počtu dětí, nedostatečná kapacita ve školách. Potíže pro starosty i rodiče. Tak tomu by se mělo tímto způsobem předcházet," řekla Věra Kovářová, poslankyně PČR.

Problémy s kapacitou škol trápí ve středních Čechách aktuálně například Beroun, Horoměřice nebo Mníšek pod Brdy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu