• Načítám...
>

Kostel v Pakoměřicích opět žije

Kostelík v areálu zámku v Pakoměřicích začal znovu žít. Vysvětil ho sám arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka. Zároveň ocenil úsilí majitelů o jeho rekonstrukci, kterou přirovnal k novodobému zázraku.

Reklama

Kostel Narození Panny Marie v Pakoměřicích může opět sloužit věřícím a všem, kteří ctí památky a odkaz našich předků.

"Je to jeden z těch malých zázraků, se kterými se setkáváme ve třiceti letech svobody. Ale také je to velká radost, protože se nám tady vrací možnost vidět, co naši předci dokázali během historie s touto krajinou udělat," konstatoval kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský.

O znovuzrození kostelíka se postarali soukromí podnikatelé, kteří se pustili také do renovace celého areálu zdejšího zámku. Už se jim podařilo opravit jedno zámecké křídlo. Vysvěcení kostelíka vysokým církevním hodnostářem brali tak trochu také jako oceněné své práce.

"Je to ukončení etapy, kdy jsme rekonstruovali kostelík a rekonstruujeme zámek. Myslím si, že kostelíček začne žít, sloužit svému účelu. Je to pro nás pohlazení," uvedl Zdeněk Nováček, majitel zámku v Pakoměřicích.

Svému účelu, tedy nejrůznějším společenským akcím, bude časem jistě sloužit i zdejší zámek. Chvilku to ale potrvá, protože možnosti jeho majitelů nejsou neomezené.

"My nejsme bezední, nejsme ten typ podnikatelů co mají hromady peněz. To co vyděláme, dáme hned do té stavby a těší nás to," doplnil Zdeněk Nováček, majitel zámku v Pakoměřicích.

A to i přesto, že se za rekonstrukcí této památky neskrývají jen značné finanční náklady, ale také mozoly na rukou manželů Nováčkových.

"Já mám tak rychlou ženu, že bylo nejtěžší jí stíhat. Hodně jsme opravili sami. Ona sama třeba škrábala podlahu, která byla nalakována hrozným způsobem. Otloukali jsme omítku," popsal  Zdeněk Nováček, majitel zámku v Pakoměřicích.

Nováčkovi ale ničeho nelitují a s vervou se právě pouštějí do oprav druhého zámeckého křídla. A největší motivací je jim úcta k dílu významných českých šlechticů.

"Zámeček si zaslouží opravit, protože tady  začal bydlet a působil tady Jan Hartvík z Nostic. To byl úžasný člověk. Druhý po králi. A my jsme ten objekt nechali takto zdevastovat. Říkám my, tedy ve všeobecném smyslu my - lidé," zdůraznil Zdeněk Nováček, majitel zámku v Pakoměřicích.

K opravám pakoměřického zámeckého areálu přispěl i Středočeský kraj. A to prostřednictvím Fondu na obnovu památek se společenským využitím, který kraji umožňuje poskytnout peníze na opravy památek soukromým vlastníkům. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu