• Načítám...
>

Kamenný pastýř je největší menhir v České republice

Největší český menhir stojí na poli u obce Klobuky na Slánsku. Mnozí ho navštěvují pro jeho údajné energetické účinky. Těm ale místní příliš nevěří. Zřejmě lze ale v případě tohoto pískovce hovořit o skutečném pravěkém menhiru.

Reklama

Kamenný pastýř je největší český menhir, který stojí v poli, na dohled od obce Klobuky na Slánsku. Jedná se o tři a půl metru dlouhý, neopracovaný, sloupovitý balvan z tmavého, železitého pískovce. A jak hovoří chytré knihy lze ho, jako jeden z mála takových kamenů v České republice, považovat za skutečný pravěký menhir.

"Spekulovalo se, že to tady postavili Keltové. Když je v červnu rovnodennost a jasno, tak jsou menhir, Říp a slunce v jedné linii. To ale může být také náhoda. Výzkumníci se neshodují na žádné pravdivé hypotéze, která by potvrdila jak, kdy a proč tento menhir postavil v tato místa," popsal Vladimír Procházka, bývalý starosta obce.

"Na konci devatenáctého století to tady místní tak oborávali, že menhir padl. Ale postavili ho znovu za pomoci asi tří párů koní," upozornil Vladimír Procházka, bývalý starosta obce.

Menhiry vždy přitahují velkou pozornost a působí trochu tajemně. Jsou z materiálů, které bývají k nalezení ve značné vzdálenosti od místa jejich vztyčení. Většinou se o nich také hovoří v souvislosti s vyzařováním různých energií. Většina archeologů ale na české menhiry nahlíží spíše skepticky. Že by Kamenný pastýř disponoval nějakou nadpozemskou silou, místní příliš nevěří. O místo, kde stojí, se ale pravidelně starají.

"Žádné léčivé účinky nemá, i když bychom byli rádi, kdyby sem lidé jezdili a snažili se tu nabrat sílu. Turisté sem chodí, proto jsme tady udělali cestičku. Je to prostě takové poutní místo, o které se snažíme alespoň trochu pečovat. Uklízí se tady," doplnil Vladimír Procházka, bývalý starosta obce.

Klobuky jsou kromě menhiru proslulé také několika známými osobnostmi, které jsou s místem spojeny. Svou vilu tady měl někdejší předseda vlády Jan Malypetr. V sousedních Kokovicích, které jsou dnes součást obce, se narodil známý básník Karel Toman. A v místním klobuckém kostele působil kněz a básník Jindřich Šimon Baar. Rozhodně tedy stojí za to, vydat se po stopách těchto osobností a obec navštívit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu