• Načítám...
>

Zřícenina Zvířetice je místem s bohatou historií

Na vrchu, nedaleko Bakova nad Jizerou, se tyčí zřícenina hradu Zvířetice. Přestože z bývalého hradu, a pozdějšího zámku, do dnešní doby vydržely jen zdi paláců, část věže a zbytky hradeb, návštěvníkům nabízí nezaměnitelnou atmosféru, a taktéž výhled na okolí.

Reklama

Zvířetice je zřícenina renesančního zámku, přestavěného z původního gotického hradu. Najdeme ji asi dva kilometry jihozápadně od města Bakov nad Jizerou v nadmořské výšce 250 metrů. Hrad se nacházel na obchodní stezce. Jeho cílem tak bylo vybírat mýtné.

"Vedla tudy stezka z Prahy do severních Čech. A právě proto zde, na této obchodní stezce zřejmě vznikly Zvířetice. Stezka se vinula přes Chudoplesy, řeku Jizeru, kolem hradu Zvířetice. Zřejmě to byl komerční hrad. Vybíralo se zde mýto," konstatoval Vojtěch Dvořák, vedoucí Informačního turistického centra Zvířetice. 

Nejvýznamnějším majitelem zámku byla hraběnka Marie Eleonora, která převzala správu nad  panstvím po smrti manžela ve svých 27 letech. Z dochovaných záznamů vyplívá, že se o zámek starala velmi dobře. Historické zmínky ji však vykreslují i v jiném světle. 

"Například v účetní knize ze sedmnáctého století stojí, že u bakovského řezníka koupila husičky, které nechala pobíhat na zvířetickém nádvoří. V radostné kratochvíli je se svým synem Arnoštem honiti ráčila a hlavičky jim mačetou sekati ráčila. Takže takto se bavilo panstvo v sedmnáctém století," popsal Vojtěch Dvořák, vedoucí Informačního turistického centra Zvířetice.

Důležitý milníkem pro renesanční zámek byl rok 1720, kdy byl zachvácen požárem. Poté už nebyl opraven a nevyužitý postupně chátral.

"Právě je to tři sta let, kdy zde vypukl požár. Údajně to bylo 15. září, kdy do zámecké věže uhodil blesk. Nebyl to zcela devastující požár, ale znamenal pro zámek definitivní konec. Majitelům panství, rodu Valdštejnů, už zřejmě nestálo za to se o zámek starat," dodal Vojtěch Dvořák, vedoucí Informačního turistického centra Zvířetice.

Zřícenina je dobře viditelná od vlakového nádraží Bakov nad Jizerou, odkud vede cesta dlouhá necelý kilometr. Z nedaleké vesničky Podhradí vede krátké stoupání po modré turistické značce. Vstup na tuto chráněnou kulturní památku je zdarma.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu