• Načítám...
>

Vítězem voleb ve Středočeském kraji je hnutí STAN

Volby ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí Starostové a nezávislí. S více než 22 procenty hlasů za sebou nechalo na druhém místě ODS a na třetím místě hnutí ANO 2011. Podle slov lídryně STAN Petry Peckové, se první koaliční jednání uskuteční s ODS a Piráty.

Reklama

Starostové a nezávislí mají ve středních Čechách důvod k oslavám. S více než 22 procenty hlasy se hnutí stalo jasným vítězem krajských voleb. V čele s lídryní Petrou Peckovou, tak za sebou nechali druhou ODS a třetí ANO 2011. S kým začnou starostové koaliční jednání mají jasno. 

"Na dotazy novinářů jsem otevřeně odpovídala, s kým si umím představit koalici. Jmenovala jsem ODS, Piráty, TOP 09. Tedy pokud jim lidé dají hlasy. Nyní jsem ráda, že se tak stalo. To je varianta, která je preferovaná a určitě tímto směrem nyní povedeme koaliční vyjednávání," konstatovala Petra Pecková, lídryně krajské kandidátky.

Druhá ODS získala bezmála dvacet procent hlasů. Podle lídra kandidátky a místopředsedy strany Martina Kupky je vítězné hnutí STAN pro ODS přirozeným partnerem a první kroky ve vyjednávání tedy povedou směrem k němu. Výsledek voleb pak hodnotí jako šanci na zlepšení životních podmínek v kraji. 

"Znamená to pro Středočechy změnu současného vládnutí. Je to jasná zpráva Středočechů, že s předchozími čtyřmi lety spokojeni nebyli, a že chtějí jiné vládnutí. V tomto směru to vnímám jako pozitivní výsledek," uvedl Martin Kupka, lídr krajské kandidátky.

ODS zatím nevyloučila ani širší koalici stran proti hnutí ANO. Jak již bylo řečeno, vítězní Starostové a nezávislí budou ještě jednat s Piráty, kteří se umístili s téměř čtrnácti a půl procenty na čtvrtém místě. Podle krajského lídra Jiřího Snížka je to skvělý výsledek. 

"Rozpočet naší kampaně byl třikrát menší nežli našich největších konkurentů jako jsou STAN, ODS a ANO. Teď jsme ustanovili zastupitelský klub, a ten si vybral vyjednávací tým, který bude hovořit se všemi stranami, které jsou v zastupitelstvu," popsal Jiří Snížek, lídr krajské kampaně.

Vítěz minulých krajských voleb hnutí ANO získalo více než osmnáct a půl procenta hlasů a umístilo se na třetí příčce. Lídryně a hejtmanka Jaroslava Pokorná ale výsledky nebere jako prohru. Poděkovala voličům a vzkázala, že je hnutí připraveno ke koaličním jednáním. 

"Pokud nás někdo osloví jsme připraveni jednat. Nemáme s tím problém. Jsme otevřeni jakémkoli jednání. Ale zatím nás nikdo neoslovil, tak uvidíme co přinesou dny příští," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Jediná koalice ve Středočeském kraji, TOP 09, Hlas a Zelení se umístila s výsledkem 5, 88 procent hlasů na pátém místě, a také se tedy dostane do krajského zastupitelstva. Do něj zasedne celkem 65 zastupitelů. Ve Středočeském kraji se volební účast vyhoupla s více než 417 tisíci voliči na 40, 60 procent.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu