• Načítám...
>

Rozhledna Kolín nabízí výhled na celé Polabí

Nad městem Kolín se tyčí vodárenská věž, která se před pěti lety proměnila v rozhlednu. Když vystoupíte nahoru po 216 schodech uvidíte krásy Polabí a při dobré viditelnosti dohlédnete až do Krkonoš.

Reklama

Vodárenská věž v Kolíně je pětačtyřicet metrů vysoká. Dnes slouží jako rozhledna a přístupná je celoročně.

"Vodárenská věž byla dostavěna ve třicátých letech dvacátého století. Svému účelu v podstatě sloužila až do sedmdesátých let. Pak přišly nové technologie, věž byla odstavena z provozu a začala chátrat," popsala Gabriela Malá, vedoucí Oddělení marketingu a cestovního ruchu MěÚ Kolín.

Po roce 1989 vodárna několikrát změnila majitele, až se jí rozhodlo odkoupit město Kolín. To letech 2014 - 2015 udělalo celkovou revitalizaci vodárenské věže, ze které se tak stala rozhledna.

"Má 216 schodů. Nahoře vidíte do kraje. Při dobré viditelnosti spatříte celé Polabí a dohlédnete až do Krkonoš," upozornila Gabriela Malá, vedoucí Oddělení marketingu a cestovního ruchu MěÚ Kolín,

Z věže ale uvidíte i dominantu Kolína, a to Chrám svatého Bartoloměje. Cestou na vyhlídku procházíte tubusem vodní nádrže, kde jsou k vidění tématicky zaměřené expozice. Cestou vzhůru si můžete i přečíst zajímavosti o historii kolínské vodárenské věže.

"Je tam malá expozice, kde je k vidění, jakým způsobem se pracovalo na rekonstrukci věže. Jak vypadal její stav před, během a po její renovaci," dodala Gabriela Malá, vedoucí Oddělení marketingu a cestovního ruchu MěÚ Kolín.

Věžový vodojem byl v roce 2010 vyhlášen Ministerstvem kultury ČR nemovitou kulturní památkou. Podrobnější informace a otevírací dobu naleznete na stránkách vodarnakolin.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu