• Načítám...
>

Nové Strašecí hlasovalo o průmyslových halách

V Novém Strašecí při krajských volbách hlasovali i o vzniku průmyslové zóny. Ta měla vzniknout na severozápadě města, ale postavili se proti ní občané. Referendum dopadlo jednoznačně a průmyslové haly se stavět nebudou. Území bude dál zemědělskou půdou.

Reklama

Spolu s krajskými volbami se v Novém Strašecí konalo i referendum. V rámci něho se měli občané vyjádřit, jestli chtějí na kraji města postavit průmyslovou zónu nebo ne.

"Plocha severozápad je tady v územním plánu už od roku 1995. Je brána odjakživa jako průmyslová zóna. V loňském roce se tu objevili dva developeři, kteří měli o tuto plochu zájem. Několikrát to bylo projednáváno na strategickém výboru i zastupitelstvu města. Vznikla dokonce petice občanů, kteří zde haly nechtějí. Nechali jsme si udělat právní rozbor, který nám řekl, abychom se opřeli o nějaký veřejný zájem a doporučil nám udělat referendum. Proto tedy referendum," vysvětlil Karel Filip, starosta města Nové Strašecí.

Referendum se ptalo na dvě otázky: "Souhlasíte s tím aby orgány města podnikly veškeré dostupné právní kroky včetně změny územního plánu, aby zabránily zástavbě daných ploch?"

Druhá otázka zněla: "Souhlasíte s tím, aby oblast Mackova Hora byla nadále využívána jako plocha přírody a krajiny?" V obou případech odpovědělo skoro 90 procent voličů  ano, což bude mít jednoznačné řešení.

"Nyní udělají orgány města vše proto, aby tato plocha zůstala dále zachována k zemědělským účelům," zdůraznil Karel Filip, starosta města Nové Strašecí.

Jak jsme se sami přesvědčili v ulicích Nového Strašecí, odpor vůči stavbě průmyslových hal na kraji města je opravdu veliký.

Anketa

"Aby zde vzniklo to, co se psalo v tom referendu tedy doprava, cizinci a tak dále, tak si myslím, že je to úplně zbytečné. Hal už je postaveno hodně."

"Jsem hodně spokojena s tím, jak to dopadlo. Výsledek byl úžasný. Mnoho lidí přišlo k volbám, což je ještě lepší."

"Je dobře, že tady nic takového nebude."

"Je to dobré. Je volovina všude stavět tahle betonová monstra."

Zastupitelstvo města by mělo teď rozhodnout o změně územního plánu. Tedy která oblast Mackovy Hory se přemění na zemědělskou půdu, kde nebude možná jakákoliv výstavba.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu