• Načítám...
>

Mayrau má novou chloubu

V Hornickém skanzenu Mayrau instalovali Thomasův konvertor, který dříve sloužil v kladenských hutích. Instalace osmašedesáti tunového kolosu zabrala několik hodin, ale podařilo se. I díky tomuto exponátu by ve skanzenu měla vzniknout speciální expozice věnovaná hutnictví.

Reklama

V Hornickém skanzenu Mayrau se zdařila složitá operace. Instalovali tam konvertor na zpracování rudy.

"Jedná se o bývalý Thomasův konvertor, který sloužil v kladenských železárnách až do roku 1975. Nám se v loňském roce podařilo tento exponát získat a přepravit ho do skanzenu," vysvětlil Tomáš Volráb, vedoucí Hornického skanzenu Mayrau.

A teď ho jeřáb během několikahodinové operace přemístil do budovy bývalé kompresovny.

"Ta nádoba, včetně nohou, váží celkem 68 tun a má poměrně velký rozměr. Všude v areálu jsou malé ulice, vedení a tak podobně. V některých momentech šlo tedy skutečně o centimetry. Konvertor se do objektu musel dostat střechou, a tak jsme ho spouštěli za pomoci velkých jeřábů do budovy. To byla také záležitost několika milimetrů," popsal Tomáš Volráb, vedoucí Hornického skanzenu Mayrau.

Ve skanzenu už pomalu přemýšlí nad tím, jak konvertor představí veřejnosti.

"Naše vize je taková, že by se mohl za provozu otáčet. Ale víceméně tak, jak ho vidíte dnes, bude zachován v současném stavu," dodal Tomáš Volráb, vedoucí Hornického skanzenu Mayrau.

Ve skanzenu by měla vzniknout expozice, která připomene výrobu a zpracování železa na Kladensku.

"Vzhledem k tomu, že zaniklo Muzeum Poldi a není nikde připomenuta hutnická minulost, která byla neoddělitelně spojena právě s hornictvím, tak je logické, že by zde měla vzniknout i hutnická expozice," doplnil Zdeněk Kuchyňka, ředitel Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně.

Nová expozice by v muzeu měla být kompletně hotova do tří let. Středočeský kraj na ni vyčlenil 33 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu