• Načítám...
>

Středočeský kraj hlásí pokles tržeb z turismu

Středočeský kraj hlásí finanční ztráty v oblasti letošní turistiky. Finanční katastrofu z důvodu absence zahraničních turistů částečně zmírnili čeští turisté. Ale i tak jsou, podle vedení Středočeské centrály cestovního ruchu, ztráty výrazné. Úbytek turistů v jednotlivých odvětvích je třicet až padesát procent.

Reklama

Stejně jako v ostatních krajích, i turisticky velmi atraktivní Středočeský kraj, letos zaznamenal pokles tržeb v rámci turismu. S jarním vyhlášením nouzového stavu zaznamenala některá turistická odvětví až osmdesáti procentní ztráty. Finanční katastrofu poněkud zmírnily letní měsíce, kdy po kraji cestovali zejména domácí turisté. I tak jsou ale celkové ztráty citelné. 

"Opět se bohužel potvrdily obavy, které říkají, že domácí turista zahraniční turisty nenahradí. Chyběly například velké organizované skupiny, skupiny seniorů, dětské skupiny. Také byla různá omezení při prohlídkách hradů a zámků.  Prohlídek se účastnily menší skupiny návštěvníků," konstatovala Zuzana Vojtová, ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu.

Během letních měsíců lidé vyhledávali spíše přírodní atrakce, a také navštěvovali převážně hrady, které jsou obklopeny přírodou. Například hrad Krakovec hlásil během letních měsíců nárůst návštěvníků. Přišlo jich mnohem více, než během minulé sezóny a stěžovat si nemohli ani na jiných místech. 

"Například takové turistické cíle jako jsou hrady Žebrák, Točník. Také jsou v přírodě a nedochází zde k takové kumulaci návštěvníků. Tam ty poklesy nebyly tak vysoké. Ale obecně je nutné si přiznat, že pokles byl významný," popsala Zuzana Vojtová, ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu.

Středočeský kraj je oblíbenou turistickou destinací i pro návštěvníky ze zahraničí . Vděčí za to samozřejmě také nejnavštěvovanějšímu městu republiky - Praze, kterou kraj obklopuje. Sám ale nabízí rovněž mnoho atraktivních míst, převážně spojených s historií naší země. 

"Je to kraj, kde je velká řada hradů a měst, která nesou přívlastek královská města. Jsou zde stopy po královských rodech v přírodě. Jsou to královské stezky. Myslím si, že po této stránce, tak bohatou historii jako mají střední Čechy spojené s královskými rody, nemá žádný z jiných regionů," zdůraznila Zuzana Vojtová, ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu.

Aby mohli finanční ztráty v rámci celé republiky kompenzovat sami čeští turisté, museli by mít lidé podle analytiků až osm týdnů dovolené.  Svůj obvyklý rozpočet na dovolenou by museli zvýšit o patnáct až dvacet tisíc na každou ekonomicky aktivní osobu. Zejména horské regiony se v současné situaci obávají úbytku firemní klientely, která na podzim standardně střídala prázdninové návštěvníky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu