• Načítám...
>

Bartolomějské návrší je novou chloubou Kolína

Na konci září byla dokončena rekonstrukce areálu Bartolomějského návrší v Kolíně. To teď nabízí spoustu atrakcí. Kromě chrámu svatého Bartoloměje můžete nahlédnout do místní kostnice, uvidíte interaktivní výstavu ve staré farní škole, pokocháte se výhledem na město z místní zvonice a odpočinete si v zahradě plné bylinek a květin.

Reklama

Děkanský chrám svatého Bartoloměje, který je od nepaměti hlavní dominantou a nejcennější architektonickou památkou Kolína, stojí v nadmořské výšce 210 metrů v samém centru města. Unikátní je celý areál chrámového návrší, který od roku 2018 do září 2020 prošel výraznou rekonstrukcí.

"Rekonstruoval se celý areál chrámu sv. Bartoloměje, výraznou proměnou prošla i zvonice, kostnice, ale také stará farní škola," řekla Gabriela Malá, vedoucí Oddělení marketingu a cestovního ruchu. 

Výstavba kostela svatého Bartoloměje byla dokončena na počátku 14. století, ale hned v roce 1349 mu způsobil újmu velký požár města. V roce 1360 tak započala velká přestavba, kterou inicioval sám Karel IV.

"Právě Karel IV. povolal stavitele Petra Parléře na obnovu toho chrámu. Chrám byl vysvěcen v roce 1378," řekla Gabriela Malá. 

Jak už bylo řečeno, Bartolomějské návrší ale není jen chrám svatého Bartoloměje, ale i další unikáty. Například místní kostnice.

"Prakticky se vyrovná svou bohatostí, rozmanitostí, ornamentální výzdobou v kostnici v Sedlci u Kutné Hory, takže teď je tam množství kosterních pozůstatků, které kompletně prošly obnovou a rekonstrukcí," řekla Gabriela Malá. 

Stejně jako u jiných kostnic, její potřeba vyvstala z nutnosti uvolnit na hřbitově místo pro další zemřelé a jejich kosti využít k prezentaci barokního „Mementa mori“. Středověké mravní zásady upozorňující člověka na jeho pomíjivost. Hned vedle vchodu do chrámu stojí zvonice, které byla postavena na počátku 16. století.

"Je to věž, ze které z vnějšího toho horního ochozu vidíte celou krajinu, celé okolí, tady centrum Kolína i dál. V prvním podlaží naleznete restaurovaný chrámový poklad," řekla Gabriela Malá. 

Ve věži najdete také hned několik funkčních zvonů a až do roku 1952 tu bydlel i místní zvoník. V areálu se nachází i stará farní škola, která zaujme jak dospělé, tak hlavně děti.

"Jsou tam vybudované moderní interaktivní expozice, které jsou věnované jak historii města, historickým událostem města Kolína, tak osobnostem města Kolína," řekla Gabriela Malá. 

Blíže se tu tak seznámíte například s kapelníkem Františkem Kmochem, fotografem Josefem Sudkem, odbojářem Václavem Morávkem, zápasníkem Gustavem Frištenským nebo slavným mimem Jeanem Gaspardem Deburau. Při procházce celým areálem musíte navštívit i místní zahrady, které nabízejí ojedinělý prostor k odpočinku a relaxaci.

"Poprvé jsou otevřené veřejnosti. Nikdy přístupné nebyly. Jak to vypadalo předtím uvidíte na výstavě, která je umístěna na panelech za chrámem sv. Bartoloměje. Můžete si odpočinout třeba u bylinkové zahrady nebo v rozáriu," řekla Gabriela Malá. 

Všechny potřebné informace na cestu a otevírací doby najdete na stránkách bartolomejskenavrsi.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu