• Načítám...
>

Základní školy přešly na distanční výuku

Také ve Středočeském kraji se musely základní školy v podstatě ze dne na den připravit na distanční výuku. Od čtrnáctého října jsou totiž uzavřeny včetně prvních ročníků. Pokud se situace ohledně koronaviru zlepší, znovu by se mohly otevřít se začátkem listopadu.

Reklama

Čtrnáctého října se uzavřely základní školy také ve Středočeském kraji. Poté, co se pedagogové připravili na změny ve druhých ročnících, které se měly ve školách po týdnu střídat, nakonec museli během pár dní připravit distanční výuku také pro první ročníky. I když si podobnou situací na školách prošli už na jaře, kvůli zmatené komunikaci ze strany vlády si znovu pořádně mákli. 

"Sotva jsme během pátku vše nastavili a připravili, což zabralo vlastně celý pátek. Byl to neskutečný shon, protože rodiče potřebovali, abychom s nimi komunikovali, potřebovali informace. Sotva se nám to tedy podařilo nastavit a nějakým způsobem rozběhnout, tak se zase v pondělí úplně všechno změnilo a to je za nás špatně," říká Lukáš Kunc, ředitel ZŠ Úvaly. 

Na školách tak museli kompletně překopat rozvrhy, domluvit se s rodiči a připravit výuku tak, aby mohla probíhat po internetu. Právě v tom často pomohly také obce, které po zkušenostech z jara pomohly školám zajistit vhodné technické vybavení. 

"Víme, že máme několik rodin, které jsou na tom třeba ekonomicky hůře a nemohou si dovolit ani počítač, ani notebook. Nemají třeba ani připojení k internetu. Takže my jsme se domluvili se školou, město uvolnilo z rozpočtové rezervy peníze, získali jsme sponzorský dar, takže pro školu jsme byli schopni uvolnit devět notebooků a patnáct pécéček," říká starosta Úval Petr Borecký.

Stejný scénář pak proběhl také na základní škole v Dolních Břežanech, tam přechod na distanční výuku taktéž zvládli. Na možná omezení se připravili už během letních měsíců. 

"Prázdniny vedení školy nezanedbalo, dovybavili se počítači. Takže na to byli dobře připraveni a my jim můžeme pomoci s tím, že mají dostatek financí na to, aby byli dobře technicky vybaveni," dodává Věslav Michalik, starosta Dolních Břežan. 

Kraje dostaly v rámci nastalé situace za úkol vyčlenit zařízení, která budou nadále fungovat pro děti pracovníků Integrovaného záchranného sytému a dalších pracovníků v první linii. Středočeský kraj jich vytipoval celkem 34. Pečovat v nich budou o děti od tří do deseti let v maximálně třicetičlenných skupinách. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu