• Načítám...
>

Nové vedení kraje: priorita je zvládnout covid

Nové vedení kraje bude prioritně řešit otázku koronavirové pandemie. Zásadní je zajistit počet záložních lůžek ve vytipovaných budovách a zvýšit bezpečí seniorů a klientů sociálních služeb. Podle budoucí hejtmanky Petry Peckové by také mohly pomoci obce.

Reklama

Nové vedení radnice bude muset kromě běžných agend prioritně řešit také otázku covidu. Budoucí hejtmanka Petra Pecková kromě vedení krajského úřadu převezme od stávající hejtmanky také kormidlo krizového řízení. Zvládnout pandemii je podle ní absolutní prioritou, v těchto dnech se tak například připravují prostory pro náhradní lůžka, která budou zřejmě brzy potřeba. 

"V podstatě ve všech nemocnicích se už omezují plánované operace. Určitě už Středočeský kraj dělá opatření, která by měla vést k přípravě objektů, kde budou umístěna náhradní lůžka. Na tom se pracuje. Příkazy jdou z Ústředního krizového štábu na kraje, kraje vědí jak v tom postupovat. Já věřím, že tu situaci zvládneme. Budeme pak mnohem více komunikovat s obcemi a já věřím, že ani obce nás v tom nenechají a že se společně o občany Středočeského kraje postaráme," říká Petra Pecková, kandidátka na hejtmanku Středočeského kraje. 

Zásadní je postarat se zejména o seniory a klienty sociálních zařízení. Také Středočeský kraj zaznamenává nárůst nakažených v těchto řadách, každý den navíc některé ze sociálních zařízení putuje do karantény. I proto se hledají varianty náhradních lůžek. 

"Například kladenská nemocnice má jeden pavilon, který je takto připraven, ale zatím tam není personál. Myslím, že by tam musela přijít pomoci armáda. Ale ta obslužnost tam zařízena je, bylo by tam jídlo, odpady a všechno je nemocnice schopna zařídit. Je tam asi šedesát lůžek. A máme připraveny internáty, kam by se dali umístit lidé s lehčím průběhem. Takže i s touto variantou se samozřejmě počítá," říká radní Aneta Heřmanová.

Narůstá také počet nakažených pracovníků sociálních služeb. Podle vedení kraje jich je ale dostatek. K dispozici je navíc také tzv. létající tým pracovníků, který může zaskočit ve kterýchkoliv sociálních zařízeních, kde je to potřeba. Skládá se z dobrovolníků, kteří v případě nutnosti nahradí personál, který se nakazí a ocitne se v karanténě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu