• Načítám...
>

EIB půjčí kraji více než 3 miliardy

Evropská investiční banka půjčí Středočeskému kraji více než tři miliardy korun. Úvěr bude sloužit na zlepšení a investice ve zdravotní péči, dopravě, sociální péči a vzdělávací infrastruktuře. Peníze také pomohou investicím v oblasti energetické hospodárnosti veřejných budov. V tuto chvíli už banka podepsala vyplacení první části úvěru ve výši 1,3 miliardy korun.

Reklama

Evropská investiční banka půjčí Středočeskému kraji více než tři miliardy korun. Peníze poputují na investice a potřebná vylepšení v hned několika oblastech. Úvěr bude v následujících letech čerpán na základě jednotlivých žádostí a smluv. 

"Momentálně jsme ve finále. V tuto chvíli máme ze strany evropské investiční banky závazně pro Středočeský kraj a jeho investice přislíbeny více než tři miliardy korun. Z toho už 1,3 miliardy korun jsme podepsali smluvně. Těch zbývajících 1,7 miliardy korun čeká na rok 2021. Máme to garantováno, zbývá nám tedy jen udělat ten poslední formální krok, smlouvu podepsat," říká Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje. 

První čerpání peněz by mělo proběhnout ještě do konce letošního roku. Peníze poputují na celkem 52 projektů, z čehož největší suma pokryje oblast zdravotnictví. 

"Celkový objem tří miliard korun bude rozdělen především do oblasti zdravotnictví, kam by mělo přijít dvě miliardy korun. Dále do oblasti dopravy a silniční infrastruktury, kam by mělo přijít dalších čtyři sta padesát milionů korun. Třetí nejvýznamnější oblastí je oblast sociální, tam se bavíme o investicích ve výši dvě stě padesát milionů korun. Po sto padesáti milionech korun by mělo jít na oblast školství a realizaci energetických úspor," dodává náměstek hejtmanky, Gabriel Kovács.

Za peníze se konkrétně v oblasti zdravotnictví vybuduje například pavilon centrálního příjmu v benešovské nemocnici. Peníze kraj použije také na rekonstrukce pavilonů v nemocnicích na Kladně, v Kolíně, Mladé Boleslavi a Příbrami. Peníze bude moci kraj podle potřeb čerpat v následujících čtyřech letech. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu