• Načítám...
>

Studie doporučuje deset nových P+R parkovišť

V deseti městech a obcích kraje by měla vzniknout nová P + R parkoviště. Vyplývá to z nové studie, se kterou se seznámila končící krajská rada. Materiál doporučuje na některých místech vybudovat místo venkovních parkovišť, parkovací domy. Zvýší se tak náklady.

Reklama

V kraji by měla přibýt nová záchytná P+R parkoviště. Nová studie, kterou má k dispozici vedení kraje, počítá s budováním parkovišť v deseti vytipovaných lokalitách. Někde by měly mít kvůli omezeným prostorovým podmínkám podobu parkovacích domů. Se záměrem se zatím ztotožňuje také nová rada kraje.

"Studie je dobrým základem pro další rozvoj tohoto programu. Na co je potřeba se podívat a zhodnotit je, zda všechny náklady, které jsou s ní spojené a jsou alokovány  na případnou výstavbu parkovacích domů, jsou odpovídající v poměru cena-výkon. V každém případě je ale naším cílem, abychom od koncepcí přešli k realizaci," konstatoval Petr Borecký, kandidát na radního Středočeského kraje.

Pokračovat by se tak mělo v projektových přípravách parkovišť v Čerčanech, Rudné, Líbeznicích, Světicích a Dubenci. Parkovací domy by pak vznikly v Hostivicích, Zelenči, Tuklatech, Brandýse nad Labem a Poříčanech. V mnoha obcích už byla situace kritická, a tak začali s budováním za vlastní peníze, například ve Stochově.

"Lidé přijížděli a nechávali nám svá vozidla v ulicích na Slovance, čímž tam vznikla nepřehledná situace vzhledem k místním obyvatelům. Proto jsme se rozhodli jít cestou vybudovat u nás parkoviště typu park and ride. Bude tam platební automat. Samozřejmě počítáme s tím, že do okolních ulic dáme zákaz zastavení, aby se místním obyvatelům ulehčilo," popsal Roman Foršt, starosta Stochova.

Komunikace a podpora ze strany kraje podle obcí v tomto ohledu vázla. Nové vedení kraje proto slibuje změnu.

"Pokud se týká budování parkovišť typu P+R, tak k tomu chceme mít vlastní oddělení s lidmi, kteří budou mít na starosti pouze tyto projekty. A tito lidé budou odpovědní přímo za komunikaci s obcemi, starosty a občany těchto obcí," dodal Petr Borecký, kandidát na radního Středočeského kraje.

Předpokládané náklady na vybudování deseti parkovišť se ale kvůli parkovacím domům zvýší. A to z 488 milionů korun na bezmála 900 milionů korun. P+R parkoviště mají lidem dojíždějícím za prací usnadnit přestup na hromadnou dopravu a zamezit parkování na nevhodných místech v obcích a městech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu