• Načítám...
>

Události 17.11. připomněla pieta

Připomenout si události 17. listopadu přijela do areálu Památníku Vojna nová středočeská hejtmanka Petra Pecková. Spolu s ní se události zúčastnili také někteří krajští radní a zastupitelé. Po pietním aktu se zástupci kraje vydali na prohlídku tohoto bývalého vězeňského areálu, který je veřejnosti přístupný od roku 2005.

Reklama

17. listopad je Dnem boje za svobodu a demokracii. Tuto událost si pietním aktem připomněla také nová středočeská hejtmanka Petra Pecková a další krajští radní a zastupitelé.

"Ten rok 89, kdy byla Sametová revoluce, byl spojený s rokem 39 a s tím, co se dělo českému studentstvu se zavřením vysokých škol. Toto místo připomíná jak rok 39, tak i ten rok 89. Je to nesmírně důležité, protože žádný takový režim, ať je to nacismus, ať je to komunismus - jakýkoli projev totality nesmí ani plíživě přicházet do naší společnosti. Musíme si to neustále připomínat," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

"Je to důležité, abychom o svobodu nepřišli a toto místo ukazuje, jakou hodnotu má svoboda a co museli jiní položit za to, abychom dnes ve svobodě mohli žít," řekl Martin Kupka, náměstek hejtmanky Středočeského kraje. 

Pietní akt se uskutečnil v prostorách Památníku Vojna, autenticky dochovaném vězeňském areálu.

"Kde v letech 1947 - 1949 byl původně tábor pro německé válečné zajatce, kteří sem přišli těžit uranovou rudu po konci války. Mezitím došlo ke komunistickému převratu a z německého zajateckého tábora se stal tábor nucených prací. Ten zde existoval až do roku 1951 a následně od roku 1951 - až do roku 1961 tu bylo vybudováno vězeňské zařízení," řekl Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram. 

Areál byl v lednu roku 2001 vyhlášen kulturní památkou a v roce 2005 po náročné rekonstrukci zpřístupněn veřejnosti. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu