• Načítám...
>

Situace kolem nákazy covidem ve Stč. kraji je klidnější

Středočeský kraj má zhruba devadesát ohnisek nákazy koronavirem, nakažených je aktuálně více než třicet jedna tisíc lidí. Nejčastěji se jedná o seniory v sociálních a zdravotnických zařízeních. Vyplývá to ze zasedání krizového štábu, který proběhl poprvé pod vedením nové hejtmanky Petry Peckové.

Reklama

Nové vedení kraje se na zasedání krizového štábu seznámilo s aktuální situací kolem vývoje pandemie koronaviru ve Středních Čechách. Momentálně je nakaženo několik desítek tisíc lidí, ale situace je podle hejtmanky Petry Peckové stabilizovaná a k nekontrolovatelným výkyvům nákazy nedochází.

"Ve Středočeském kraji máme 31 186 nemocných, od února je to 59 401. V současné době je bohužel už 517 zemřelých - od února 2020. Máme asi 90 ohnisek nákazy ve Stř. kraji a ta ohniska jsou z 90 % v sociálních zařízeních, některá jsou ve zdravotnických zařízeních a zhruba 3 ohniska jsou ve výrobních závodech ve Středočeském kraji," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

I přes razantní opatření, která už nějakou dobu platí v celé republice, se tak nepodařilo uchránit od nákazy ty nejohroženější. Většina nakažených jsou lidé v seniorském věku, některé už proto bylo nutné převézt do nemocničních zařízení. 

"Týká se to našich seniorů, což je skupina, která je nejzranitelnější. Nicméně na druhou stranu je potřeba říci, že ta situace je v tuto chvíli zklidněná. Jedná se většinou o pozitivní případy, které jsou delšího data. Nedochází teď k nějakým větším výkyvům," řekl Martin Hrabánek, radní Stč. kraje. 

V kraji je k dispozici také Armáda České republiky, více než osm desítek vojáků působí jako pomocná síla v domovech seniorů a dalších sociálních zařízeních, ale jsou využiti také jako zdravotníci v nemocnicích. Situace je prozatím nejhorší v Poděbradech, kde se v místním domově seniorů nakazila většina ze sedmdesáti klientů a části personálu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu