• Načítám...
>

Finanční ztráty kraje půjdou do miliard

Vláda České republiky by měla pomoci pokrýt finanční ztráty krajských samospráv spojených s koronavirovou pandemií. Na svém prvním zasedání se na tom shodla nová rada kraje. Schválila proto usnesení, kterým vládu vyzývá, aby přijala opatření, která mají zmírnit finanční dopady na rozpočty krajů.

Reklama

Klíčové investice Středočeského kraje mohou být ohroženy. Propad daňových příjmů způsobených pandemií koronaviru, kompenzační bonus  a předpokládané zrušení superhrubé mzdy jsou faktory, které mohou ztížit krajský rozvoj. Shodla se na tom nová rada kraje na svém prvním zasedání a vyzvala proto Vládu České republiky, aby přijala taková opatření, která mohou finanční dopady na krajské rozpočty snížit.  

"Očekáváme, že ten propad v daňových příjmech oproti roku 2019 bude minimálně 1, 7 miliardy. Je to veliká část našich disponibilních příjmů. Kraj je hodně rozinvestovaný, má hodně projektů, které jsou v běhu a které je smysluplné dokončit," řekl Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Stč. kraje.

Investiční akce kraj zastavit nechce, v příštím roce ale bude muset razantně šetřit zejména v rámci běžných výdajů. Situace bude složitější také kvůli obrovskému propadu příjmů ve veřejné dopravě, které se vyšplhaly až na šest set milionů korun. Jak už kraj dříve avizoval, bude náročné vůbec udržet provoz tak, jak je nastaven. 

"My na konci letošního roku skončíme zhruba -600 milionů, což jsou ztráty, které dopravci utrpí na veřejné dopravě na nevybraném jízdném a to jsou pochopitelně peníze, které oni budou chtít od krajů, ale i od obcí. To je na Středočeský kraj 550 milionů a u dalších obcí 60 milionů. A samozřejmě i s tím, že to bude mít dopad i v roce 2021, 2022 a dále," řekl Petr Borecký, radní Stč. kraje.

Vedení kraje varuje, že pokud se k problému nepostaví vláda čelem a nechá finanční zodpovědnost na krajích a obcích, nakonec na to doplatí buď cestující, kteří si připlatí za jízdné, nebo dojde k omezení služeb a nebo také ke snížení jejich kvality. Podle kraje by se daly použít například nevyčerpané vládní prostředky, které byly vyčleněny na seniorské a žákovské jízdné. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu