• Načítám...
>

Investice do zdravotnictví budou pokračovat

Kraj bude muset příští rok utáhnout opasek a šetřit, kde se dá. Jak ale radní avizovali, připravené investice by se rušit neměly. Pokračovat v rozvoji by se tak mělo také ve zdravotnictví. Na investice má navíc kraj možnost půjčit si finance od Evropské investiční banky.

Reklama

Pavel Pavlík převzal rezort zdravotnictví Středočeského kraje v nelehké době. Pandemie Covidu - 19, se podle čísel zdá se uklidňuje. Situace se o něco zlepšuje i v nemocnicích, tvrdá práce ale nekončí a dobrovolníci jsou stále potřeba. Nové vedení kraje chce být proto v těsném kontaktu se všemi nemocnicemi v kraji.

"My jsme měli dostatek údajů, jakým způsobem se ta situace vyvíjí. Každopádně budu hovořit se všemi řediteli nemocnic a se všemi lékařskými náměstky o tom, jakým způsobem jsou sanováni z hlediska ochranných pomůcek. Zda jim něco nechybí, jestli nehrozí nebezpečí takového stavu, jako bylo na jaře, že by ty nemocnice neměly dostatek ochranných pomůcek. Zejména se budeme bavit i o jejich personálních kapacitách, což se jeví jako problém," řekl Pavel Pavlík, radní Stč. kraje. 

Na investicích kraje se v příštím roce výrazně podepíše zrušení superhrubé mzdy a celkový úbytek financí v souvislosti s koronavirem. Vedení avizuje, že bude financování každého projektu velmi zvažovat. Rozjeté investice ale zmrazit nechce.

"V podstatě chceme dostupné a kvalitní zdravotnictví pro občany Středočeského kraje, a já k tomu dodám, na úrovni 21. století. Budeme samozřejmě vyhodnocovat každý projekt, jestli má či nemá smysl, jestli skutečně povede ke zkvalitnění péče, ale budeme pokračovat v investicích," řekl Pavel Pavlík. 

Ke zlepšení zdravotní péče může pomoci půjčka Evropské investiční banky, která má v následujících čtyřech letech kraji půjčit až tři miliardy korun, mimo jiné právě na projekty ve zdravotnictví. Dojednalo ji minulé vedení kraje. Úvěr kraj, s ohledem na ekonomickou situaci, ale nemusí čerpat v plné výši.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu