• Načítám...
>

Kraj bude příští rok hospodařit s 8,6 miliardami Kč

Rada Středočeského kraje představila návrh rozpočtu na příští rok. Kraj bude hospodařit s bezmála devíti miliardami. Oproti roku 2019 se tak musí vyrovnat s finančním propadem o zhruba dvě miliardy. Vedení kraje ale počítá s financováním už schválených investic.

Reklama

Těžké časy. Tak by se dala zhodnotit situace, se kterou se potýká nové vedení Středočeského kraje. V rozpočtu na příští rok totiž chybí oproti roku 2019 zhruba dvě miliardy korun. Kraj tak bude mít v roce 2021 k dispozici bezmála devět miliard. Šetřit se proto bude všude, kde se dá.

"Tento rozpočet je dlouhodobě neudržitelný. Je to rozpočet, který můžeme mít v takové podobě jeden rok, ale nemůžeme ho mít už roky dva nebo tři. Je potřeba říci, že pevně věřím, že dojde ke korekcím toho, v jaké situaci dnes jsme," řekl Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Stč. kraje. 

Do středočeských fondů tak poputuje oproti běžným čtyřem až pěti stům milionů korun pouze sedmdesát. Kraji chybí peníze na krytí letošních ztrát spojených s veřejnou dopravou a odsouvá se také 15 dopravních projektů za zhruba 440 milionů korun.

"Budeme opravdu sledovat to, jak ve výsledku dopadne ten státní rozpočet, jak dopadne daňový balíček, abychom v nejkratším možném čase na zastupitelstvu v lednu do toho rozpočtu sáhli a abychom těch zmíněných 400 milionů korun, které jsou pro ten příští rok dopravy opravdu důležité, případně doplnili, protože bez toho by to znamenalo v závěru roku významné problémy a komplikace," řekl Martin Kupka, náměstek hejtmanky Stč. kraje. 

Na krytí některých investic si kraj půjčí peníze. Osm set milionů od Evropské investiční banky a zhruba sedm set milionů od České spořitelny. Celkové zadlužení kraje se tak bude pohybovat na 5, 4 miliardách korun. Podle vedení kraje je to hranice toho, co si kraj může dovolit, vzhledem ke svým příjmům.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu