• Načítám...
>

Říčany podporují zelené střechy

V Říčanech u Prahy musí mít nové stavby s rozlohou nad 300 metrů čtverečních zelené střechy. Vyplývá to ze změny územního plánu. Město chce tímto krokem přispět ke zlepšení mikroklima a k lepšímu nakládání s dešťovou vodou.

Reklama

Vedení Říčan schválilo změny v územním plánu. Ty mimo jiné zahrnují u vybraných typů budov povinnost realizace takzvané zelené střechy.

"Jde o to, že takovou střechu nemáte pokrytu běžnou krytinou jako jsou tašky nebo plech. Dáte tam zeminu a z ní necháte růst trávu. Voda, která naprší na střechu vlastně spolu s půdou živí rostliny, které na té střeše mohou nejen růst, ale také vytvářet  přirozenou izolaci," popsal Vladimír Kořen, starosta Říčan.

To se projeví například při teplotách budov. Ty, které jsou vybaveny zelenou střechou mají teplotu podstatně nižší.

"Když si vezmete termokameru a jdete v létě k těm velkým logistickým centrům, tak naměříte teploty šedesát, sedmdesát stupňů. Funguje to pak jako radiátor, který se nahřeje a v noci ten teplý vzduch uvolňuje do okolí a mění se mikroklima. Má to vliv na rosu, na různé vzdušné proudy, a tak podobně," upozornil Vladimír Kořen, starosta Říčan.

Zelená střecha dokáže zároveň zadržovat dešťovou vodu, což je pro Říčany dalším přínosem.

"Tady v Říčanech máme velký problém s tím, že nám mnoho vody ze střech a ulic teče kanalizací na čistírnu odpadních vod a my ji zbytečně čistíme. Je to taková věc, ne úplně chytrá," dodal Vladimír Kořen, starosta Říčan.

Zelené střechy musí mít v Říčanech všechny nově postavené objekty nad 300 m2.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu