• Načítám...
>

Rada kraje chce zrušit Středočeské jízdné

Rada kraje chce v rámci nutných úspor zrušit program Středočeské jízdné. Jeho zastavení proto doporučí zastupitelům na jednání 14. prosince. Program, který v kraji funguje od roku 2018, poskytuje slevu na jízdném pro žáky, studenty, učně a seniory.

Reklama

Rada kraje navrhne středočeským zastupitelům zrušení programu Středočeské jízdné. V rámci něj kraj kompenzoval dvacet pět procent z obyčejné ceny jízdného v hromadné dopravě žákům, studentům, učňům a seniorům. S ohledem na to, že musí kraj v současné situaci hledat úspory na všech frontách, měl by tento program zastavit ještě do konce letošního roku.

"Rada Středočeského kraje předá 14. prosince na zasedání zastupitelstva návrh na zrušení  Středočeského jízdného. V tuto chvíli je to ale spíše takový symbolický krok, protože ty dopady jsou minimální," řekl Petr Borecký, radní Stč. kraje.

Až sedmdesát pět procent slevy garantuje stát, zrušení krajské slevy by tak podle vedení kraje nemělo mít tak zásadní dopad. Veřejná doprava spolkne z téměř devíti miliardového plánovaného rozpočtu na příští rok zhruba tři a půl miliardy korun. Je proto nasnadě, že bude kraj v této oblasti hledat ještě další možnosti, jak uspořit.

"Tři a půl miliardy korun, které jdou na veřejnou dopravu. To také napovídá, že pokud někde máme hledat nějaké rezervy nebo zdroje, tak ta veřejná doprava polyká velikou část středočeského rozpočtu," řekl Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Stč. kraje. 

Za tři roky existence programu vyplatil kraj 1 032 277 korun žadatelům z řad seniorů a 11 545 087 korun žadatelům z řad studentů. Pokud zastupitelé zrušení programu schválí, poslední žádosti o proplacení Středočeského jízdného budou moci lidé podávat do 31. prosince tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu