• Načítám...
>

Kraj ruší participativní rozpočet na rok 2021

Druhý ročník participativního rozpočtu Středočeského kraje vypsaný pro příští rok nebude. Rozhodli o tom krajští radní na svém zasedání. Důvodem zrušení padesátimilionového programu jsou opět úspory a zhoršení finančního výhledu kraje. Hejtmanství ale podpoří vznikající participativní rozpočty v obcích kraje. Ty budou moci žádat o finanční částky na jejich rozjezd.

Reklama

Druhý ročník participativního rozpočtu kraje, který byl vyhlášen pro rok 2021, byl ukončen. Rozhodla o tom rada kraje na svém zasedání. I tento projekt končí kvůli propadu financí v krajském rozpočtu, ve kterém pro příští rok chybí zhruba dvě miliardy korun.

"Což mě jako velkou propagátorku participativních rozpočtů velmi mrzí. Já jsem participativní rozpočet založila v Mnichovicích už před několika lety a byli jsme dlouhodobě nejúspěšnějším zapojeným a nejmenším zapojeným městem v České republice. Nicméně i v Mnichovicích z důvodu dopadu covidu byl participativní rozpočet letos přerušen, protože jsme řešili důležitější věci, kam putovaly finance," řekla Petra Pecková, hejtmanka Stč. kraje. 

Ovšem zapojení veřejnosti do rozhodování o podobě obcí je pro kraj důležité, a tak jim bude moci kraj alespoň do začátku pomoci. Vedení totiž vytvořilo dvou milionový fond, který je určený na podporu rozjezdu participativních rozpočtů v obcích Středočeského kraje.

"Bude to fond na podporu vzniku participativních rozpočtů ve městech a obcích a každé město, které se zapojí do participativního rozpočtování, zaktivizuje své občany, bude s nimi chtít pracovat a bude chtít, aby se zapojovali do rozhodovacích procesů v obcích. Bude podpořen nějakou základní částkou na rozjezd této aktivity," řekla Petra Pecková.

Zároveň kraj vytvoří softwarovou platformu, kterou budou moci města a obce zdarma využívat k hlasování v rámci participativního rozpočtování. Zastavení dalšího ročníku krajského programu ale nebude mít vliv na projekty, které prošly hlasováním v roce 2020. Jejich příprava pokračuje a kraj garantuje, že budou dokončeny podle vypsaných podmínek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu