• Načítám...
>

Stč. kraj jednal s vedením Prahy

Rada Středočeského kraje poprvé jednala s vedením hl. m. Prahy. Setkání proběhlo videokonferenčně a přineslo řadu společných témat, která mohou Praha a Středočeský kraj řešit společně. Klíčovým tématem je samozřejmě doprava.

Reklama

Nové vedení Středočeského kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou má za sebou první jednání s radou hl. m. Prahy. Setkání proběhlo formou videokonference a krajská rada tu pražskou seznámila s prioritami, které chce v rámci kraje začít realizovat.

"Já z toho mám opravdu velikou radost, protože jsme našli shodu napříč všemi gescemi, které pokrýváme. Jednotliví radní se s tou druhou stranou (pražskou) baví už delší dobu, jsou spolu ve spojení a teď jsme si to na platformě potvrdili," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

Jedním z klíčových společných témat je oblast dopravy. Zejména pak urgentní řešení projektů, které jsou pro obě strany klíčově důležité, jako vnější Pražský okruh a výstavba dálnice D3.

"Pro nás je opravdu klíčové tlačit na stát, aby si co nejrychleji vybudoval Pražský okruh, aby dále pokračovaly přípravy těch dalších klíčových dopravních staveb, jako je dálnice D3, dálnice D4 a podobně. Tohle jsou jasné priority a s tím samozřejmě budování dalších důležitých dopravních tepen v oblasti železniční, kolejové dopravy - jako je tramvaj do Zdib a jako je rychlodráha na Kladno," řekl Martin Kupka, náměstek hejtmanky Středočeského kraje. 

Úzká koordinace pak musí probíhat také v oblasti územního plánování. S Prahou totiž sousedí na čtyřicet obcí a denně do Prahy dojíždí statisíce lidí.

"My dohromady s panem Hlaváčkem zastupujeme prakticky čtvrt republiky - dva a půl milionů občanů a pro ten náš metropolitní region je důležité, abychom věděli, jak bude vypadat ten cílový stav, kdy tady budou bydlet 3 miliony lidí. Musíme odhadnout, jak budou vypadat dopravní toky, jak se ti lidé budou pohybovat, kde budou bydlet a kudy budou jezdit," řekl Jiří Snížek, náměstek hejtmanky Stč. kraje. 

Kraj se chce od Prahy také inspirovat v oblasti digitalizace a chytrých řešení. Připravuje totiž platformu Chytrý kraj, která by mohla vyjít také z té pražské. Spolupracovat ale obě strany hodlají také v oblasti školství a zdravotnictví.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu