• Načítám...
>

Stč. zastupitelé schválili rozpočet na rok 2021

Středočeští zastupitelé schválili rozpočet pro rok 2021. Ten se podle vedení kraje musel vyrovnat s ekonomickými důsledky pandemie koronaviru a také přijetí daňového balíčku. Daňové příjmy kraje tak budou chudší zhruba o dvě miliardy. Rozpočet je ale sestaven tak, aby zajistil pokračování schválených investic krytých dotacemi.

Reklama

Středočeští zastupitelé na svém druhém zasedání zvedli ruku pro schválení rozpočtu na rok 2021. Ten počítá s propady příjmů v důsledku pandemie koronaviru a také přijetí daňového balíčku. Kraj by tak měl na daňových příjmech ztratit zhruba dvě miliardy korun. Úspory se tak projeví například ve středočeských fondech, šetřit se bude na údržbě silnic a některé investice budou odsunuty.

"Já si myslím, že to je odpovědný rozpočet, který není vycucaný z prstu, je konzervativní, pokrývá veškeré potřeby příspěvkových organizací, investic a kapitálových výdajů. Jsou věci, které nepokrývá, protože na ně nejsou příjmy, ale víme, které věci to jsou a které bychom měli jako první v pořadí vyřešit," řekl Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Stč. kraje. 

Podle opozičních zastupitelů z hnutí ANO je ale rozpočet příliš ustrašený a nepočítá se změnami, které ještě před schválením daňového balíčku zajistil senát. Pokud bude v lednu daňový zákon přijat v pozměněné verzi, mohl by totiž kraj do rozpočtu získat ještě více, než jednu miliardu.

"Já si myslím, že na to nepotřebujeme čekat. Ta situace je naprosto zřejmá. Já chápu, že rada sestavovala rozpočet před nějakou dobou, ale jsou tady možnosti i pozměňovacích návrhů, z rady žádný nepřišel, byla tady možnost, kterou jsem vyzýval radu, aby udělala nějakou deklaraci toho, jak bude pokračovat v případě lepšího výběru daní a to se také nestalo," řekl Gabriel Kovács, zastupitel Stč. kraje. 

Podle vedení kraje by ale bylo nezodpovědné s jakoukoli částkou předběžně počítat. Je proto nutné počkat do ledna.

"Já si myslím, že rozpočet se má sestavovat na základě známých skutečností. My zatím nevíme, jak budou vypadat daňové příjmy, naopak bychom mohli vyvolat očekávání, která bychom potom nemohli naplnit," řekl Věslav Michalik. 

Rozpočet na příští rok je tedy deficitní. Rozdíl mezi příjmy a výdaji kryje půjčka ve výši zhruba jedna a půl miliardy korun. Pokud dojde ke kompenzaci daňových příjmů, pokryje kraj především ztráty z veřejné dopravy za rok 2020, vrátí část rezerv příspěvkovým organizacím a posílí středočeské fondy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu