• Načítám...
>

Digitální technická mapa urychlí stavební řízení

Středočeský kraj pracuje na vzniku digitální technické mapy. Ta by měla pomoci zrychlit stavební řízení a zjednodušit lidem a starostům například přípravu staveb nebo zjištění existence inženýrských sítí a podobně.

Reklama

Středočeský kraj jde směrem k digitalizaci. Jedním z důležitých projektů, do kterého se zapojil, je například vznik digitální technické mapy, na které teď kraj pracuje. Mapa by měla pomoci urychlit stavební řízení a zjednodušit lidem a starostům například přípravu staveb.  

"Všechny obce, které mají k dispozici nějaké své technické mapy, ve kterých mají zakreslenou kanalizaci, vodu, internet a tak dále, tak všechny tyto údaje budou shromážděny v Digitální technické mapě všech krajů. Pak by to mělo do budoucna urychlit stavební řízení, protože jak správci sítí, stavební úřady, ale i stavebníci nebo starostové se budou moci podívat do technické mapy," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

Zjednoduší se tak přístup k informacím, kudy například vedou katastrální hranice, kudy vedou sítě a podobně. Lidé tak snadno zjistí, kde není možné stavět a kde by se stavba například prodražila. Momentálně je ale třeba získat všechna potřebná data.  

"To znamená, že ta data se musí získat a dát do jedné platformy, kterou budou umět všichni používat. Třeba ze strany krajů to bude znamenat velmi intenzivní práci s jednotlivými obcemi a s jejich starosty na získávání těch podkladů a vytvoření nějakého základu pro tu Digitální technickou mapu," řekla Petra Pecková.

Na projektu v současnosti pracují všechny kraje v republice. Financování bude zajištěno z evropských zdrojů. Aplikace by pak měla být pro veřejnost a investory zpřístupněna nejpozději v polovině roku 2023.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu