• Načítám...
>

Kraj a Prahu čeká spolupráce ve školství

Kraj a Praha budou spolupracovat v oblasti školství. Nabízí se například společné kroky ve zkapacitnění školských zařízení. Společný postup bude také výhodný v rámci evropských fondů, kde lze realizovat společné projekty v rámci dotačních programů.

Reklama

Středočeský kraj může s Prahou spolupracovat v mnoha oblastech. Jednou z nich je školství. První setkání krajské rady s vedením Prahy takový příslib spolupráce přineslo. Krajský radní Milan Vácha by chtěl společně s pražským radním Vítem Šimralem například pracovat na zkapacitnění školských zařízení.  

"Spolupráce s Prahou vypadá velice nadějně, my si i lidsky sedíme s kolegou radním Šimralem, takže jsme se shodli na těch základních prioritách, které bychom rádi do toho začátku rozjeli. Je to zejména společné plánování kapacity základních a středních škol, protože příliš lidí ze Středočeského kraje spádují do Prahy, potom je to Vzdělávací institut Středočeského kraje, který bychom rádi společně s Prahou sdíleli, protože sídlí v Praze, další vzdělávání pedagogických pracovníků, podpora škol a ředitelů, to bychom také rádi realizovali s Prahou," řekl Milan Vácha, radní Stč. kraje. 

Na středočeské úrovni pak kraj podle radního Váchy čeká optimalizace a modernizace struktury studijních a učňovských oborů. Ne o všechny je zájem a některé lze z ekonomických důvodů sdružit nebo dokonce uzavřít.

"Částečně ekonomický, ale i kdybyste ty peníze měl, tak to nedává úplně smysl, protože pokud máte školy naplněné z 20 - 30 %, tak je to marnivost. Neseženete tam pedagogy a je dobré v určitých oblastech i třeba pedagogy sdílet na ta všeobecná témata a mít jakési moduly, které už dělají tu profesi jako takovou," řekl Milan Vácha. 

Společně s Prahou pak bude chtít kraj spolupracovat také v rámci evropských operačních programů. Některé projekty lze například realizovat společně a získat tak dostatek finančních prostředků z evropských zdrojů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu