• Načítám...
>

Kladno je součástí projektu SPARCS

Kladno je už rok součástí mezinárodního projektu SPARCS. V rámci něj spolupracují desítky partnerů z evropských měst na technologických vizích budoucnosti. Kladno tak za rok spolupráce připravilo několik projektů, které jdou například naproti využití bezemisních zdrojů.

Reklama

SPARCS, to je název prestižního mezinárodního projektu, kterého je součástí také město Kladno. 31 partnerů ze sedmi evropských měst společně v rámci něj pracuje na technologických vizích pro budoucnost. Největší středočeské město se i díky projektu SPARCS může zařadit mezi lídry v oblasti realizace chytrých řešení v energetice.

"SPARCS je pro Kladno přínosem v mnoha oblastech, ať už se jedná o úspory energie, chytrá řešení v oblasti energetiky, správy budov, veřejnou dopravu, ale třeba i zlepšování kvality ovzduší ve městě, snižování teplotních ostrovů," řekl Ondřej Rys, radní Kladna. 

Pětiletý projekt SPARCS je součástí evropského programu Evropské komise na podporu vědy a výzkumu HORIZON 2020. Kromě Kladna se zapojilo také finské Espoo, německé Lipsko, portugalská Maia, řecká Kifissia, ukrajinský Lvov a islandský Reykjavík. Do spolupráce se Kladno zapojilo už před rokem a za tu dobu má za sebou přípravu hned několika konkrétních projektů.

"Projekty by se měly soustředit třeba na oblast teplárenství, to znamená modernizaci teplárenství, výměnu určitých zdrojů energie a zároveň připravujeme i projekty v oblasti renovace budov, kde prostřednictvím stavebních energetických opatření chceme tyto budovy zmodernizovat," řekl David Škorňa, koordinátor projektu SPARCS. 

Hlavním partnerem města Kladna je Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT. Tým s městem spolupracuje na celkové strategii města, Akčním plánu pro energetiku a klima a Vizi do roku 2050, kterou chce město diskutovat s řadou partnerů. V rámci projektu SPARCS Kladno nechalo například provést termosnímkování města, jehož výsledky jsou dostupné veřejnosti.

"Městu pomáháme odborně připravit projekt Energeticky plusové čtvrti, takže procházíme celým tím procesem, kdy vytipováváme vhodné území, jednáme s různými partnery o tom, jaké technologie se tam mohou objevit," řekl Michal Kuzmič, koordinátor pro městské inovace. 

Kromě důležitých informací a postupů, které Kladno v rámci projektu získá, může jako město s průmyslovou a těžební minulostí inspirovat ke změně a přechodu na bezemisní zdroje i ostatní města v republice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu