• Načítám...
>

Mělník si připomíná Václava Levého

Mělnické regionální muzeum uvádí expozici k dvousetletému výročí narození Václava Levého. Dílo tohoto významného českého sochaře první poloviny devatenáctého století není ani tak známé z výstavních síní, jako spíše z přírody Kokořínska, kde vytvořil ve zdejších skalách pozoruhodné skulptury.

Reklama

S dílem Václava Levého se setká každý, kdo navštíví romantickou krajinu Kokořínska. Asi nejznámější jsou skulptury s názvem Čertovy hlavy u Želíz. Jeho tvorbu nyní připomíná výstava v Regionálním muzeu Mělník. Ta se dílu tohoto umělce věnuje od samých počátků jeho tvorby.

"Umělecká dráha Václava Levého začala vlastně už v jeho dětství. Pocházel z venkova. Konkrétně z Kralovicka kde žila dost intenzivně řezbářská, lidová tradice. Začínal tedy jako lidový řezbář. Později se stal kuchařem na zámku Liběchov, kde byl jeho talent objeven. Statkář Antonín Veith se rozhodl, že jeho talent musí být rozvinut. Proto ho poslal do profesionáln,í umělecké školení do Mnichova," popsal Lukáš Snopek, historik Regionálního muzea Mělník.

Otisk tvorby Václava Levého ale pokračoval i dále, a to skrze jednoho jeho významného žáka.

"V posledních letech života byl jeho učněm Josef Václav Myslbek, kterého všichni znají. Tradice jeho umu tedy pokračovala dál," připomněl Lukáš Snopek, historik Regionálního muzea Mělník.

To, že výstavu o životě a díle Václava Levého pořádá mělnické regionální muzeum není náhoda. Právě s Mělnickem je totiž Levého tvorba spojená velmi úzce.

"Liběchov je na našem okrese vlastně takovým centrem prací Václava Levého. Jsou zde dodnes nejpopulárnější realizace Václava Levého. Především ve skalách za Liběchovem," uvedl Lukáš Snopek, historik Regionálního muzea Mělník.

Umělecký život významného sochaře, ale nebyl svázán pouze s domácím prostředím.

"Naše výstava se snaží předvést dílo Václava Levého v  jeho ucelenosti. Tedy připomenout i to, co následovalo. Těžištěm jeho života a tvorby byl pro něho osobně, pravděpodobně dvanáctiletý, dosti dlouhý pobyt v Římě," dodal Lukáš Snopek, historik Regionálního muzea Mělník.

S dobou, životem a dílem Václava Levého se můžete na výstavě v Regionálním muzeu Mělník seznámit až do 17. ledna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu