• Načítám...
>

Z Prahy do kraje pojedou 2 trolejbusové linky

Trolejbusy z Prahy by do Středočeského kraje mohly vyjíždět již v roce 2025. Konkrétně by mělo jít o náhradu nynějších příměstských autobusových linek 375 do Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi a 377 do Kostelce nad Labem. Krajská rada schválila závěry hodnocení ekonomické efektivnosti a rozhodla o pokračování v další investorské přípravě akcí.

Reklama

Do Středočeského kraje se budou moci cestující z Prahy dostat také trolejbusem. Rada kraje posvětila pokračování investorských příprav dvou trolejbusových linek a vyjíždět z hlavního města do kraje by mohly už v roce 2025.

"Jedná se o dvě trolejbusové linky 375 a 377, které nahradí stávající autobusové linky jezdící ze stanice Českomoravská do Kostelce nad Labem a do Brandýsa nad Labem. Na těchto dvou linkách dnes jezdí dieselové autobusy, trolejbusy. Přínosy jsou především ekologické, protože se výrazně sníží uhlíková stopa té dopravy a především v těch obcích, které budou obsluhovány touto dopravou, to má přínos z hlediska kvality životního prostředí a ovzduší," řekl Petr Borecký, radní Stč. kraje. 

Na projektu bude kraj spolupracovat s hlavním městem Prahou. Síly by tady měla spojit Integrovaná doprava Středočeského kraje s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Na nákladech se budou obě strany podílet podle toho, jaká část trati bude procházet na kterém katastrálním území.

"Projekt iniciovala nová politická reprezentace Středočeského kraje a poté, co dojde ke schválení záměru i na radě hlavního města, tak se tím DP začne zabývat pravděpodobně ve formě nějaké studie proveditelnosti. Bavíme-li se o termínu zprovoznění v roce 2025, tak pakliže všichni budou pracovat jak mají, tak se jeví jako reálný," řekl Petr Witowski, ředitel DP hl. m. Prahy. 

Stavbou bude rozšířena stávající síť trolejového vedení, která umožní nahradit autobusové linky za trolejbusy a umožní také nabíjení baterií v případě použití parciálních vozů. Náklady bude Středočeský kraj hradit buď z vlastních zdrojů nebo z evropských programů v návaznosti na vypsané dotační podmínky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu