• Načítám...
>

Turisté přijedou, ale s jinými zájmy

Středočeská centrála cestovního ruchu i v roce 2021 počítá především s domácími turisty. Připravuje projekty, které zohledňují současnou epidemiologickou situaci a nabízejí hlavně pobyty v přírodě.

Reklama

Zabývat se v současné době projekty v cestovním ruchu je víc než složité. Málokdo si troufá předpovídat, jaký bude rok 2021 z hlediska covidové pandemie. Je ale pravděpodobné, že do středních Čech se i nadále budou vydávat spíše domácí turisté a lidé ze středoevropského prostoru.

"Předpokládám, že se budeme opět orientovat na domácí cestovní ruch, na domácího turistu. Ale samozřejmě se i dnes snažíme propagovat region i v tom nejbližším příhraničí a budeme v tom pokračovat. Asi to nebudou přílety z dálek celého světa, ale předpokládáme, že k nám budou přijíždět lidé nejen z České republiky, ale také z okolních zemí tedy ze Slovenska, Německa, Polska," konstatovala Zuzana Vojtová, ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu.

Sázka na jistotu jsou pobyty v přírodě a v co největším soukromí.

"Chování turistů, kteří sem přijíždějí, se mění. Určitě míří více do přírody. Vyhledávají místa, kde není tak velká kumulace návštěvníků. Předpokládám, že to pocítí i ubytovací zařízení. Ubytovací zařízení většího typu, hromadná ubytovací zařízení nebyla během léta tolik vyhledávána. Větší zájem byl naopak o chaty, chalupy, menší penziony," dodala Zuzana Vojtová, ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu.

Jako v celé ekonomice, tak i v segmentu cestovního ruchu zamíchal covid kartami. Některé obory mají problémy, jiné naopak zažívají boom. Lze tedy očekávat, že se nejen návštěvníci, ale i aktivity podnikatelů a investice začnou přesouvat. Většího rozvoje se určitě dočká i vodní turistika.

"Když si půjčíte loď nebo trávíte čas na lodi, tak se asi cítíte daleko bezpečněji. S nadsázkou mohu říci, že si prostě vytvoříte covidovou bublinu když na lodi nechcete nikoho potkat. Když nechcete jít do restaurace tak nemusíte. I z tohoto pohledu se na lodi docela rozumně ochráníte. Dnes už jsou lodě vybaveny plným komfortem," uvedl Dušan Sahula, ředitel spolku Středočeské vodní cesty.

Vodní turistiku Středočeský kraj v posledních letech začal významněji podporovat, ale stále chybí potřebná infrastruktura, jako jsou přístaviště či vývaziště pro malá rekreační plavidla. Málo je i půjčoven lodí. S očekávanou zvýšenou poptávkou tedy patrně půjde o značný prostor pro zajímavé investice. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu