• Načítám...
>

Zastaralý zákon připravuje kraj o peníze

Nové vedení kraje bude nadále pokračovat ve snaze zajistit středním Čechám větší spravedlnost v rozpočtovém určení daní. Podíl, na celkových daňových výnosech, totiž Středočeský kraj velmi znevýhodňuje, protože nepočítá s enormním nárůstem počtu obyvatel.

Reklama

Obyvatel ve středních Čechách stále přibývá, ale z daňového koláče má kraj stále stejný podíl. Přitom se s každým novým obyvatelem zvyšují krajské výdaje na zdravotnické služby, školství, dopravu a řadu jiných obslužných funkcí. Příjmy ale zůstávají stejné, protože zákon o rozpočtovém určení daní v případě krajů na nárůst počtu obyvatel nemyslí.

"Už v minulém volebním období jsme velice aktivně pracovali na přípravě nového návrhu zákona na rozpočtové určení daní. Jeho hlavní problém je pro Středočeský kraj ten, že je fixní. Od roku 2000 se nastavil a nezměnil se, ale počet obyvatel, kteří v našem kraji bydlí, se zvýšil téměř o čtvrtinu," připomněl Gabriel Kovács, zastupitel Středočeského kraje.

Středočeský kraj nemá ve srovnání s jinými kraji jen nejvyšší počet obyvatel, ale má také nejhustší síť silnic, které jsou také nejvíce zatěžované, protože každá cesta do metropole vede právě přes území tohoto kraje. Své stopy na krajských silnicích zanechávají především kamiony směřující do logistických center kolem hlavního města. Bez ohledu na zmíněná fakta, ale kraj zatím se svou snahou o změnu neuspěl. Což je v současné situaci, snižujících se daňových příjmů vlivem covidové pandemie, ještě větší finanční problém.

"Rozpočtové určení daní naprosto potřebuje, aby se změnilo. Věříme, že to vyvolá nutnost debaty, a že zájem o změnu bude výrazně vyšší. Zatím o to zájem ve sněmovně nebyl.  Zřejmě vzhledem k tomu, že celorepubliková úroveň z toho vychází jakoby dobře," zdůraznil mimo jiné Tomáš Havlíček, zastupitel Středočeského kraje.

Stejně jako minulá, tak i nová krajská koalice považuje debatu o rozpočtovém určení daní za zásadní a bude pokračovat v tlaku na zákonodárce, aby se změnou zákona zabývali.

"Určitě ty kroky uděláme. Zároveň je budeme koordinovat s našimi kolegy ve sněmovně, kteří už nějaké věci připravují a vyjednávají s vládou o nějaké kompenzaci výpadu příjmu. Ta by alespoň na nějaké přechodné období mohla příjmy vykompenzovat," dodal Tomáš Havlíček, zastupitel Středočeského kraje.

Podle střízlivých odhadů připravuje zastaralý zákon o rozpočtovém určení daní Středočeský kraj ročně přibližně o jednu miliardu korun. Ostatní kraje, kterým nenarůstá tak významně počet obyvatel i objem dopravy, ale s nastavením zákona zase tak velký problém nemají, a tak nejsou Středočeši při vyjednávání v lehké pozici

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu