• Načítám...
>

V kraji je téměř 8000 nakažených covidem

Ve Středočeském kraji je aktuálně osm tisíc nakažených covidem. Vyplývá to z jednání krajského krizového štábu, kde krajská hygiena představila aktuální čísla. Ohniska nákazy stoupla s otevřením školských zařízení, číslo se vyhouplo na 173.

Reklama

Sedm tisíc osm set osmdesát sedm nakažených ve Středočeském kraji evidovali hygienici ve středu večer. Aktuální číslo covid pozitivních oznámila hejtmanka Petra Pecková po zasedání krizového štábu. 

"Přírůstek za těch posledních 7 dní je o více než 5 tisíc osob, což představuje zhruba 7 % nárůst. Ten kumulativní počet hospitalizovaných ke dni 16.12. je 4110, aktuálně máme v nemocnicích hospitalizovaných 344 pacientů," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

Ohniska nákazy se významně zvýšila ve školských zařízeních. Ze sedmi ohnisek na základních školách se číslo během dvou týdnů vyšplhalo na šedesát tři. Padesát ohnisek bylo zaznamenáno v mateřských školách a šestnáct na středních školách a učilištích. Pedagogové se mohli v uplynulých čtrnácti dnech přijít testovat na vybraná odběrová místa v kraji.

"K dnešnímu dni bylo ve Středočeském kraji otestováno 2910 pedagogických pracovníků, což je cca 11 % ze všech pedagogů, kteří ve středních Čechách pracují a z toho bylo 3, 5 % pozitivních vzorků," řekl Pavel Pavlík, radní Stč. kraje. 

Z toho pět set sedmdesát tři osob měly výsledek testu neprůkazný a nebylo tak možné spolehlivě určit, zda jsou pozitivní nebo ne.

"U všech těchto osob jsou dále předepisovány PCR testy a čekají na výsledek PCR testu, ačkoliv nebyli potvrzeni jako pozitivní," řekla Petra Pecková. 

Ve Středočeském kraji tak bylo neprůkazných dvacet procent všech provedených antigenních testů. V jiných krajích, jako například v Moravskoslezském nebo Libereckém, se ale procento neprůkaznosti přehouplo před padesát. V tuto chvíli už se mohou na krajská odběrová místa přijít testovat také zájemci z řad široké veřejnosti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu