• Načítám...
>

V obci Velká zrekonstruovali místní jez

V obci Velká zrekonstruovali místní jez na Vápenickém potoce. Stavba, kterou realizovaly Lesy České republiky, má zadržovat vodu a přívaly zeminy. V oblasti mají své zkušenosti s povodněmi, které místní jezy a hráze zcela poničily.

Reklama

V obci Velká, která se nachází na pomezí Sedlčanska a Příbramska a je součástí obce Kamýk nad Vltavou, mají nově zrekonstruovaný jez. Stavba, kterou realizovaly Lesy České republiky, by měla stabilizovat situaci na vodním toku Vápenického potoka.

"Musím říci, že ze začátku to byla velmi tristní situace, protože se nepodařilo najít firmu, která by udělala ty práce dobře a v termínu. Nakonec se podařilo sehnat firmu, která udělala stavbu jezu v dokonalé kvalitě a v současné době jez slouží k tomu, aby tam zadržoval vodu. Ten jez je postaven z žulového kamene a je precizně sestaven a vizuálně vypadá velmi dobře. Já děkuji Lesům České republiky, že tomu věnovaly opravdu velikou pozornost a že výsledné dílo je ke zkrášlení celé obce Velká," řekl Petr Halada, starosta obce Kamýk nad Vltavou. 

V oblasti mají své zkušenosti s povodněmi, které se podepsaly na stavu místních jezů a hrází. Obec proto rekonstrukci nového jezu kvituje. Stavba teď bude zadržovat vodu a přívaly zeminy.

"Vápenický potok je levobřežním přítokem řeky Vltavy a je to velice důležitý potok, který protéká oblastí Příbramska a vlévá se v obci Velká do Vltavy. V povodni byl několikrát zasažen tento potok a ty jezy a hráze, které tam byly, byly těmi povodněmi smeteny," řekl Petr Halada. 

Současně s rekonstrukcí jezu byl také obnoven průtok náhonu k bývalému mlýnu a upraveno okolí toku. Obec zvažuje, že by na místě ještě postavila menší vírovou turbínu, která bude umět využít energii vody na malých spádech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu