• Načítám...
>

Benešovská nemocnice začala očkovat zdravotníky

Poslední den roku 2020 měli zdravotníci v Benešovské nemocnici hned několik důvodů k radosti. Kromě loučení s uplynulým rokem k nim totiž dorazily první dávky vakcíny proti koronaviru. Jako první šli na řadu zdravotníci z oddělení ARO, příjmů pacientů s covidem-19 a záchranáři. Od pátku se vakcíny začnou distribuovat i do dalších krajských nemocnic. Jak očkování probíhalo se dozvíte v reportáži!

Reklama

Do Benešovské nemocnice dorazila na Silvestra očekávaná dodávka vakcín, která pomůže ochránit zdravotníky v boji s onemocněním covid-19. Přestože uskladnění vakcíny je poměrně složité, v Benešovské nemocnici jsou na to dobře připraveni.

"Co se týče rozmražení a dalšího skladování, tak máme očkovací centrum a očkovací místo. To není problém. Místa jsou vybavena patřičnou lednicí a skladovacími prostory dle doporučení firmy," řekla Markéta Bláhová, ředitelka pro lékařské obory nemocnice Benešov. 

Samotné očkování probíhalo podle plánu. Distribuce vakcín ale už zdaleka tak jednoduchá nebyla. 

"Když jsme dostali první tabulku s těmi počty vakcín, které budou na jednotlivé kraje, tak Středočeský kraj tam vůbec nebyl. Potom se ministerstvo omluvilo s tím, že došlo k nějakému informačnímu šumu. Středočeský kraj byl zařazen, ale až do dodávek od 7. ledna," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

A tak paní hejtmanka společně s panem radním Pavlíkem museli o vakcíny zabojovat a vyplatilo se. Ještě do konce roku 2020 dorazily první dávky.

"Jsem šťastný, že jsme vakcíny do Středních Čech dostali a že jsme očkování začali dnes. Budeme postupně ve všech krajských nemocnicích a od příštího týdne i ve všech lůžkových zařízeních s akutní péčí," řekl Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje. 

Očkovací látku dostalo zatím 15 zdravotníků. Očkování si pochvalovali a přestože museli ještě půl hodiny po očkování počkat v čekárně kvůli možné alergické reakci, vážnějších vedlejších účinků se prý nebojí. 

"V tuto chvíli, kdy jsou tou očkovací látkou proočkovány stovky tisíc a možná už miliony lidí, tak se nebojím toho, že by se objevilo něco, o čem bychom zatím nevěděli. Mám v ní důvěru. To je také důvod, proč tady jsem," řekl Marek Štěpán, lékař nemocnice Benešov. 

Během ledna se vakcína dostane i do ostatních krajských nemocnic, kdy by zároveň mělo být naočkováno zhruba tři tisíce středočeských zdravotníků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu