• Načítám...
>

Záchranáři vyjíždějí i k 500 případům denně

Středočeská zdravotnická záchranná služba je přetížená. V poslední době vyjíždí i k pěti stovkám případů denně. Lidé, oproti první vlně pandemie koronaviru, vyžadují mnohem více převozů do nemocnice. I po zásahu u pacienta s mírnými příznaky, je ale potřeba sanitní vůz důkladně vydezinfikovat. Záchranáři proto prosí tyto lidi, aby volali praktickým lékařům a ne na linku 155.

Reklama

Počet výjezdů Středočeské zdravotnické záchranné služby se blíží k hranici únosnosti. Může za to samozřejmě Covid-19. Poslední dobou totiž vyjíždějí záchranáři i k mírným průběhům nemoci, které mohl řešit praktický lékař.

"Co se týká našich záchranářů je to obrovská zátěž. Nárůst volajících  je enormní. Celkový objem výjezdů je větší zhruba až o padesát procent, a v některých dnech i více. Běžně míváme tak 320 až 330 výjezdů denně, ale nyní jsme v některých dnech zaznamenali i přes pět stovek výjezdů," konstatoval Ondřej Heřman, tiskový mluvčí ZZS Středočeského kraje.

Po zásahu u pacienta nakaženého koronavirem, ale příjezdem na základnu práce záchranářů nekončí. Je totiž potřeba sanitní vůz vydezinfikovat, a to zabere nějaký čas. O to složitější je pak reagovat, pokud dojde k nějakému akutnímu případu nebo nehodě.

"Přijedeme, svlečeme se z obleku a sanitu musíme dezinfikovat speciálním přístrojem po dobu dvaceti minut," popsala Dana Kopřivová, záchranářka.

Operační středisko linky 155 je denně doslova zahlceno volajícími, kteří mají potvrzenou nákazu covidem. Oproti první vlně, podle záchranářů, lidé mnohem častěji vyžadují převoz do nemocničního zařízení. Středočeská záchranka proto prosí veřejnost, aby nezneužívala její služby pro výjezdy, které nejsou potřeba.

"V té nemocnici je to kolikrát horší, než kdyby ten člověk byl doma, ale jak se ti lidé bojí, tak do té nemocnice chtějí a myslí si, že je převoz do ní spasí. Pokud to jde, tak ať jsou nemocní raději doma, pokud tedy nemají vyloženě nějaké hodně velké dechové potíže. Je třeba, aby lehčími formami nemoci nezatěžovali zdravotní systém," uvedla Renata Landovská, pracovnice KZOS.

Nejčastěji volají na operační středisko čtyřicátníci a padesátníci. U starších pacientů pak volají vesměs rodinní příslušníci. Pokud ale budou záchranáři zasahovat tam, kde to není potřeba, může chybět dostupná péče u život ohrožujících zdravotních komplikací.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu