• Načítám...
>

Středočeský kraj bojuje s nedostatkem vakcíny

  • 22. ledna 2021,
  • 16:33,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Středočeský kraj je nejlidnatějším v ČR a zároveň má velký podíl osob starších 65 let. I přes tento fakt, tomu neodpovídá poměr dodaných očkovacích vakcín. Navíc v příštích týdnech bude množství vakcíny významně poníženo. Kraj tak apeluje na vládu ČR.

Reklama

V současné době bojuje Středočeský kraj s nedostatkem vakcíny, určené k očkování na onemocnění Covid-19. Tu nutně potřebuje pro zdravotní personál a osoby starší 80 let. Vzhledem k tomu, že budou dodávky v příštích týdnech ještě menší, hrozí, že očkování těchto skupin lidí se významně protáhne.

"Máme 33 tisíc osob, které jsou z první kategorie očkovaných. To znamená zdravotníci, zaměstnanci nemocnic, sestry, a tak dále. Pak to jsou zaměstnanci zařízení sociálních služeb a jejich klienti. Máme 26 tisíc dávek, které jsme dostali, ale tyto tisíce lidí pak musí dostat ještě druhou dávku," zdůraznila Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

"Potřebovali bychom, aby ty dávky byly navýšeny minimálně o polovinu. To znamená, abychom dostávali 15, 16 krabic za týden. Nicméně podle informace, kterou jsme obdrželi ve středu ve večerních hodinách, tak dodávky na příští tři týdny budou sníženy každý týden o tři krabice," uvedl Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.

Podle vedení kraje je současný systém nespravedlivý. Proto bude vyvíjet nátlak na vládu, aby se tento proces změnil.

"Bude srozumitelné komu, do jakého kraje vakcíny plynou, že v tom bude také základní spravedlnost. Aby se nestalo, že nejlidnatější Středočeský kraj, dostane významně méně vakcín než hlavní město Praha," konstatoval Martin Kupka, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Bezmocně se v této situaci cítí i jednotlivé obce kraje, které do systému nemohou nijak zasáhnout.

"Vnímám to tak, že na úrovni municipalit nebo krajů není problém jakákoli očkovací centra zorganizovat, ale problém je opravdu distribuce vakcín a do toho my neumíme zasáhnout," uvedl Věslav Michalik, starosta obce Dolní Břežany.

V tuto chvíli ve Středočeském kraji funguje 17 očkovacích míst s tím, že se počítá s otevřením 12 velkokapacitních očkovacích center, která mohou začít fungovat už na přelomu února/března.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu