• Načítám...
>

V kraji hromadně zrušili termíny očkování

Hromadné rušení zarezervovaných termínů očkování seniorů 80+, zpomalení první vlny očkování u prioritních skupin a zatím nejasná budoucnost. Tak se dá zhodnotit situace ve Středočeském kraji ohledně očkování proti koronaviru. Nejlidnatější kraj republiky se potýká s nedostatkem vakcíny a v tuto chvíli nemůže doporučit nic jiného, než rezervovat se do pražských fakultních nemocnic, kde mají vakcín dostatek.

Reklama

Ve Středočeském kraji jsme v posledních dnech svědky hromadného rušení zarezervovaných termínů očkování seniorů ve věku 80 +. Kraj totiž zkrátka nemá,  jak už jsme informovali, vakcíny k dispozici. Je jí nedostatek. A situace je zatím, podle vedení kraje, nepředvídatelná.

"Máme stále ta čísla, která jsou jen do konce března. Současně, ale víme, že už neplatí, protože byla významně pokrácena. Víme, jaké byly dodávky do České republiky, a kolik to bylo procent té původní dodávky. Takže vím, že jeden týden jsme dostali jen 85 procent a pak už jen po 64 procentech původních čísel. Výpadek je to významný a my neustále pracujeme s tím, co se dozvídáme ad hoc a s počtem, který máme dostat a nemůžeme vůbec plánovat," konstatovala Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Kvůli sníženému počtu dávek vakcíny, kterou má kraj k dispozici, se očkovací plán zpomalí. Další dodávka vakcíny do naší země navíc dorazí později, než se plánovalo.

"Tak jak je naplánována dodávka vakcín do České republiky jak od firmy Pfizer, tak od firmy Moderna, a potažmo pokud bude schválena AstraZeneca, tak určitě nebude dodržen původní plán, který mělo Ministerstvo zdravotnictví, a to mít do konce února proočkovánu prioritní skupinu 1A.  Dojde ke zpoždění v řádu zhruba jednoho měsíce," uvedl Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.

K pátku evidoval Středočeský kraj na třináct tisíc očkovaných, reálná čísla ale byla asi o deset tisíc osob vyšší, a to kvůli očkování lidí, které uskutečnilo mimo rezervační systém. Data tak byla k dispozici o něco později. Kraj prozatím ale nemůže seniorům doporučit nic jiného, než registraci do pražských fakultních nemocnic, pokud je mají lidé v dojezdové vzdálenosti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu