• Načítám...
>

Nymburští chtějí zachovat nádražní budovu

Rekonstrukce železniční stanice v Nymburku počítá se zachováním historické nádražní budovy. Město se na tom domluvilo se Správou železnic. Nymburští měli k dispozici dvě varianty řešení, ve druhé by šla stará budova k zemi. O jejím zachování rozhodli také místní obyvatelé, a to v rámci ankety, kterou uspořádalo vedení města.

Reklama

Správa železnic chystá rekonstrukci železniční stanice v Nymburku. I když se o potřebě celý komplex rekonstruovat debatuje už mnoho let, přeci jen právě nyní nastal posun. Je už totiž jasné, že se bude zpracovávat jedna ze dvou navrhovaných variant projektu, která počítá se zachováním historické nádražní budovy. Rozhodli o tom, také Nymburští v rámci ankety, kterou na podzim loňského roku uspořádalo vedení města. 

"Máme teď, jako radnice, názor jasný, a ten jsme vyslali Správě železnic, která nám zaslala dvě studie. Požádali jsme Správu železnic, aby tuto studii převedla do architektonické podoby s tím, že si Nymburší přejí stávající budovu nádraží zachovat," konstatoval Tomáš Mach, starosta města Nymburk. 

Formu veřejné ankety kritizovala nymburská opozice, podle ní to nebyl příliš dobrý nápad, jak rozhodnout o tak zásadním projektu. Jelikož ale je její výsledek pro zachování historické budovy, mohou teď být všechny strany spokojené.

"Já osobně jsem pro zachování historické budovy a vím dobře, že i Správa železnic s touto variantou pracuje. Varianta bez jejího zachování mi připomíná spíše letištní terminál nežli nádraží v okresním městě," uvedl Pavel Fojtík, zastupitel města Nymburk.

O tom, zda zachovat historickou budovu nebo ji zbourat, se vedly dlouhé debaty. Správa železnic ani město pro ni totiž neměly žádné využití a nymburští zastupitelé její odkup neschválili. Čemu bude nakonec sloužit, ukáže až architektonická studie.

"S tím do toho jdeme jak město, tak i Správa železnic. Architektonická studie nám řekne její další využití. Teď bych předjímal. Opravdu nevím, zda budovu využije, kde bude terminál, a tak dále," dodal ještě mimo jiné Tomáš Mach, starosta města Nymburk.

Zatím se počítá s rekonstrukcí celé stanice v roce 2025. Přestavba se bude týkat tratě, nástupišť a v celém areálu také vzniknou bezbariérové přístupy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu