• Načítám...
>

Sociální služby podpoří dotace 2, 2 miliardy

Středočeští zastupitelé schválili dotace na provoz sociálních služeb ve středočeském regionu. Na rok 2021 bude z Ministerstva práce a sociálních věcí k dispozici celkem 2,2 miliardy Kč. Celkem je to o tři sta milionů více, než kolik měl kraj na rozdělení v loňském roce. Požadavky sociálního systému jsou ale ještě o čtyři sta milionů vyšší. Počítat se navíc musí s navýšením platů zaměstnanců.

Reklama

Provoz sociálních služeb na rok 2021 je ve Středočeském kraji zajištěn. Podporu tomuto odvětví odklepli zastupitelé na svém posledním zasedání. Kraj tak od Ministerstva práce a sociálních věcí na tento rok obdrží 2, 2 miliardy korun.

"Dotace jsou především určeny na provoz celé té sítě sociálních služeb. Slouží jak na platy, tak na provozní výdaje. Již na lednovém zastupitelstvu, které bylo 25. ledna, se nám podařilo schválit tuto dotaci a tím jsme zajistili pro organizace, které pracují v oblasti sociální péče, finance," řekl Martin Hrabánek, radní Středočeského kraje. 

Oproti loňskému roku bude mít Středočeský kraj k dispozici o tři sta milionů více, má to ale háček. Finance potřebné na udržení středočeské sítě sociálních služeb jsou ještě o čtyři sta milionů vyšší, než kolik kraj od ministerstva získá. Z dotace navíc musí kraj vymezit peníze na růst platů zaměstnanců.

"Ta potřebnost celé té sítě sociálních služeb je ještě o dalších 400 milionů korun vyšší a celkově ta dotace nám nepokrývá to vládou slíbené navýšení platu. My jsme v tuto chvíli museli reagovat tak, že jsme z celkové dotace vyčlenili 176 milionů korun, které budeme rozdělovat v dalším dotačním titulu," řekl Martin Hrabánek. 

Kraj proto bude pokračovat v jednání s ministerstvem o tom, jak pokrýt odměny zaměstnanců za nasazení v době pandemie. Podle Středočeského kraje by měl být vypsán další dotační titul, v rámci kterého by bylo možné odměnit přesčasy a enormní nasazení zaměstnanců během pandemie koronaviru.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu