• Načítám...
>

Kraj změnil metodiku zimní údržby silnic

Po prosincových sněhových přeháňkách, které působily komplikace na krajských silnicích, se středočeské vedení rozhodlo pro změnu metodiky zimní údržby komunikací. Kraj sdílí důležitá data s Ředitelstvím silnic a dálnic prostřednictvím zhruba stovky meteostanic a snaží se připravit komunikace na sněhové přeháňky s předstihem.

Reklama

Náměstek hejtmanky Martin Kupka představil společně se zástupci Ředitelství silnic a dálnic systém, který zajišťuje včasnou údržbu silnic během zimních měsíců. Kraj s Ředitelstvím silnic a dálnic spolupracuje na výměně důležitých dat, která lze sledovat na zhruba stovce meteostanic v regionu.

"Aby mohl dispečer poslat správně sypače na trasu, tak potřebuje jednak kamerový systém, ten vidíme za sebou. Mnohé kamery už mají HD rozlišení, to znamená, že skutečně vidíme do všech detailů, potom je tam aktuální meteorologická situace, kterou zachycuje jednak meteohláska, která je přímo na dálnici, ta sleduje nejen počasí, ale hlavně stav komunikace, to znamená jaká je teplota vzduchu, jaká je teplota vozovky, dokonce ve dvou úrovních. Potom jestli je ta vozovka vlhká, zmrzlá, se zbytky soli a podobně. Potom je tady meteomodel, který máme zpracovaný s nějakým výhledem dopředu," řekl Jan Rýdl, tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR. 

Prosincové první sněhové přeháňky a s nimi spojené komplikace na vozovkách přivedly vedení kraje ke změně metodiky, jak silnice udržovat. V rámci stejného systému, jaký používá ŘSD při údržbě dálnic, se snaží silničáři předsolit silnice ještě před případnými sněhovými přeháňkami.

"Chceme se přiblížit tomu, co má ŘSD. Je jasné, že nikdo nedokáže zajistit, že v okamžiku, kdy začne sněžit hustě, budou ve stejném okamžiku všechny silnice uklizené. Ta hustá síť středočeských silnic čítá 8 600 kilometrů a je rozdělena do celkem 3 pořadí. Ty nejdůležitější a nejfrekventovanější silnice v prvním pořadí uklízíme do tří hodin, ty v druhém pořadí do 6 hodin a ty vlásečnice - silnice třetí třídy, tam máme k dispozici 12 hodin času,"   řekl Martin Kupka, náměstek hejtmanky Stč. kraje. 

Lednová údržba silnic druhé a třetí třídy stála kraj dvě stě milionů korun. Loni přitom přišla údržba v rámci všech zimních měsíců na celkem 260 milionů korun. Platí, že čím častěji musí silničáři v zimě vyjíždět, tím méně peněz zůstává na údržbu v letních měsících. Celkem má kraj na údržbu vyčleněnou jednu miliardu tři sta milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu