• Načítám...
>

Hejtmani požádali o prodloužení nouzového stavu

Středočeský kraj požádal o vyhlášení nouzového stavu na další dva týdny. Hejtmanka Petra Pecková tak rozhodla po jednání s vládou, Bezpečnostní radou a Krizovým štábem Středočeského kraje. Podle těchto krajských orgánů tak bude zajištěna jednota a přehlednost platných krizových opatření.

Reklama

Na víkend, který má hejtmanka Středočeského kraje za sebou, nejspíš ráda zapomene a nejinak tomu zřejmě bude i ve vedení ostatních krajů. Dlouhá jednání s vládou a dalšími orgány o tom, zda v krajích vyhlásit stav nebezpečí nebo požádat o nouzový stav skončila druhou variantou a nouzový stav tak platí další dva týdny. Než se ale vůbec rozhodlo, na vedení kraje už se valila vlna zpráv a emailů, většinou podle slov hejtmanky výhružné, agresivní nebo plné strachu a obav.

"Já obdržela mnoho telefonátů od obyčejných lidí, kteří mají panický strach a bojí se, že nemocnice budou zahlceny, že tam nebude žádný personál a že se o ně vůbec nepostaráme. To se nestane a opravdu bych apelovala na všechny, abychom se navzájem přestali strašit a vyhrožovat si. Ta situace je vážná a musíme jí společně zvládnout," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

V rámci pokračování nouzového stavu se ale hejtmanům podařilo dojednat některé změny. Například zrušení omezení úředních hodin na úřadech. Příslib zvážení otevření maloobchodů podle epidemiologické situace. A k prvnímu březnu by se měli vrátit do škol žáci devátých tříd a maturitních ročníků. Hejtmani šli s vládou k jednacímu stolu s požadavky na předložení jasné vize do budoucna.

"Jsou nutné jasné kroky a jasná vize. Musíme vědět, za jakých okolností se vrátí děti do základních a středních škol, musíme vědět, za jakých okolností budou pravidelně testováni a za jakých okolností se otevřou maloobchody, rodinné firmy a tak dále, protože některá ta opatření opravdu nedávají smysl," řekla Petra Pecková. 

Vedení hlavního města už dříve přislíbilo, že ať se nakonec zvolí jakákoliv varianta, bude chtít své kroky sjednotit s vedením Středočeského kraje, který v mnoha oblastech s Prahou úzce souvisí. Zároveň také vyzvalo k přehodnocení některých opatření.

"Určitě chceme přehodnotit ta stávající opatření, protože to, co vidíme kolem nás, tak je zjevné, že některá z těch opatření nefungují. Kdyby fungovala a kdyby fungoval ten nouzový stav, tak rozhodně nemůžeme být třetí nejhorší v EU," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Hejtmanka Petra Pecková byla k požádání premiéra o nouzový stav vyzvána Bezpečnostní radou a Krizovým štábem Středočeského kraje. Podle těchto orgánů bude jedině takto zajištěna jednota a přehlednost platných krizových opatření.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu