• Načítám...
>

Kraj čeká optimalizace středních škol

Středočeský kraj přistoupí k optimalizaci středních škol. Podle vedení jsou některé školy naddimenzované a nabízejí také obory, o které není zájem. V rámci aktualizace vzdělávací nabídky tak dojde ke sloučení některých škol, rušení některých oborů a vzniku nových moderních oborů.

Reklama

Středočeský kraj představil plán optimalizace středních škol v nadcházejícím období. Podle vedení kraje je kapacita středních škol, kterých je kraj zřizovatelem, naddimenzovaná a odpovídá populaci devadesátých let. Je proto nutné začít s optimalizací počtu škol i nabízených oborů.

"Struktura středočeského školství je dlouhodobě zanedbaná a žila si tak trochu svým životem. My se budeme snažit přizpůsobit tu strukturu té vzdělávací soustavy novým potřebám a bohužel budeme muset i některé objekty opustit, slučovat a ty ušetřené investice nasměrovat do těch škol, které zůstanou. Máme veliké areály, jsou zanedbané, jejich správa stojí veliké množství finančních prostředků a díky tomu nemáme na cílenou podporu a na modernizaci," řekl Milan Vácha, radní Stč. kraje. 

Více škol, než je ve skutečnosti potřeba, je například na Rakovnicku, Kutnohorsku a v Příbrami. Naopak v oblastech s přibývající populací, jako je Praha – východ a Praha – západ, školy chybí.

"Příkladem je Praha - západ a Praha - východ, kde máme nejen málo škol, ale největší nárůst obyvatelstva. Ta disproporce tady je. Navazujeme na závěr optimalizační komise z předchozího volebního období, kde byly vytipovány některé školy, mezi nimi Gymnázium Příbram, škola Rakovník, Středokluky na Praze - západ a Český Brod na Praze - východ," řekl Milan Vácha. 

V rámci optimalizace ubude oborů, o které není zájem, zruší se některé duplicitní a naopak by měly přibýt ty, které v kraji chybí. Tedy v oblasti IT, kybernetiky, pedagogiky, zdravotnictví a sociálních služeb. Kapacita krajských středních škol je 55 775 žáků, školy navštěvuje jen 63 procent, zbývá tak více než dvacet tisíc volných míst.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu