• Načítám...
>

V kraji už AstraZenecou naočkovali tisíce lidí

Vakcína od společnosti AstraZeneca je podle nových studií bezpečná a účinná vakcína. Jak uvedli zástupci České vakcinologické společnosti, její druhá dávka by se měla lidem podat až po dvanácti týdnech, účinnost se tak zvýší nad osmdesát procent. K 21.únoru bylo touto vakcínou v našem kraji naočkováno téměř pět tisíc lidí, a to včetně seniorů nad osmdesát let.

Reklama

Také ve Středočeském kraji zaznamenali, že lidé odmítají očkování vakcínou od společnosti AstraZneca. Odborníci ale uklidňují, že vakcína se chová standardně a není třeba se obávat její nižší účinnosti, jak se uvádělo kvůli nedostatku ověřených dat. K dispozici už jsou ale novější studie.

"Na základě klinické studie a účinnosti, která činí po vyhodnocení všech údajů po dvanácti týdnech, tedy po první dávce a pokud vakcinaci dokončí, 82,6 procent. Čili je dostatečně vysoká. Za účinnou považujeme vakcínu tehdy, pokud má účinnost větší než 50 procent. Mimochodem vakcína, která je na chřipku má účinnost 62 až 65 procent. Nikdy nemá vakcína 100 procent," uvedl Martin Polák, krajský koordinátor očkování.

S využitím vakcíny ze začátku vyčkával také Středočeský kraj. Podle radního Pavla Pavlíka čekal na stanovisko České vakcinologické společnosti. Ta se mohla přiklonit také k variantě, která počítala s omezením použití AstraZenecy jen do určité věkové hranice.

"Myslím, že jsme prolomili tu negativní kampaň, která byla bohužel bez odezvy z centrálních míst. Tady zaspalo ministerstvo zdravotnictví, které mělo reagovat na negativní informace. Vakcína od společnosti AstraZneca je naprosto standardní vakcínou, chová se stejně jako ostatní vakcíny. A jestli někdo upozorňuje na to, že má při prvním podání nižší účinnost, tak to mají všechny vakcíny při první dávce nižší účinnost. Proto jsou dvou dávkové," konstatoval Pavel Pavlík, radní Stč. kraje.

Podle České vakcinologické společnosti poskytuje Astra Zeneca stoprocentní ochranu před těžkým průběhem nemoci Covid 19. Lidé by tak měli být uchráněni před hospitalizací a úmrtím. Středočeský kraje měl touto vakcínou ke konci února naočkováno už přes pět tisíc lidí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu